Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    На Січеславщині відновили козацьке джерело і пам'ятну плиту

    У місті Покров на річці Базавлук силами небайдужих людей відновили козацьке джерело. Цю радісну новину повідомив сайт “Днепр вечерний” з посиланням на місцевий священик ПЦУ Іван Назарик. Влітку цього року невідомі вандали осквернили його – розбили пам’ятну дошку над джерелом, вся водойма була засипана купою сміття і бетону.

    Світлина: “Днепр вечерний”

    “Відновлене козацьке джерело і пам’ятна плита на річці Базавлук, які недруги декілька місяців тому осквернили. Але завдяки небайдужим людям, все добре – джерело знову готове своєю цілющою, живильною водою зустрічати людей. Як це і було протягом багатьох століть”, – написав Іван Назарик у своєї публікації.
    Світлина: фейсбук @Іван Назарик

    Напис на стелі повідомляє:
    “Це невмируще КОЗАЦЬКЕ ДЖЕРЕЛО біля історичного Базавлука впродовж століть живило наснагою борців за волю України. І нині його життєдайна сила повнить звитягою тих, чиєму роду немає переводу. Сірий Стах вдень і вночі пильнує, щоб його цілющої води не торкнулася ворожа каламуть!”
    Довідка: у гирлі річки на острові Базавлук у XVI-XVII стор. розташовувалась Базавлуцька Січ.
    Звідси організовувалися найбільші й найважливіші морські походи запорожців, в тому числі під проводом Петра Сагайдачного та Михайла Дорошенка.
    Наприкінці XVI століття та у 20—40-х роках XVII століття на Базавлуцькій Січі формувалися загони, що ставали ядром козацьких повстань під проводом Северина Наливайка (1594—1596), Марка Жмайла (1625), Тараса Федоровича (Трясила) (1630), Івана Сулими (1635), Павла Павлюка, Карпа Скидана, Дмитра Гуні, Якова Острянина (1637—1638).
    Після розгрому козацько-селянських повстань 1637—1638 років Базавлуцька Січ була зруйнована.

    Найсвіжіше

    Популярне