Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Переписану історію в Росії відтепер захищає прокуратура

    Переписування історії незмінно супроводжувало і продовжує супроводжувати існування російської державності. Комплекс меншовартості Кремля завжди змушував московських посадовців різних рівнів заявляти про власну унікальність і світову першість. А коли самолюбство та самообман росіян розбивався об непохитні скелі реальної дійсності, такі факти ретельно замовчувались. Літописці з істориками, під страхом репресій, а іноді і смертної кари, століттями займались фальшуванням історії в інтересах імперії.
    У XXI столітті, коли інформаційний обмін зростає щоденно в геометричній прогресії і приховати будь-які відомості, в тому числі історичні документи, стає надто важко, задавалося б російська гра в “сфабрикуй історію” повинна була б відійти у минуле.
    Втім, у Кремля інша думка.
    У світі відкрито заговорили про маніпуляції Російської Федерації з історією. Зокрема, у липні 2020 року Литва винесла на обговорення саміту ЄС питання «спроб Росії переписати історію». Делегація з Литви, зокрема, нагадали всім, що не лише Литва, але й усі країни Балтії, а також Польща сильно постраждали під час Другої світової війни з вини Росії. «Наше завдання – нагадати про ці велетенські страждання, які Друга світова війна принесла нашим країнам і державам. Ми не можемо дозволити цій історії повторитися знову», – заяви тоді президент Литви Ґітанас Науседа.
    Про маніпуляції з новітньою історією говорили і в Україні. До 6-ї річниці окупації Криму російські академіки отримали замовлення – створити науково-публіцистичну монографія «Право кримчан на самовизначення: передумови і еволюція «кримської весни». Цей збірник “робіт” став черговим шедевром псевдонаукової діяльності і має на меті виправдати власні злочинні дії на міжнародній арені.
    Вочевидь, гучні заяви про фальшування історії почали негативно позначатись у внутрішній ситуації РФ. Ймовірно, кількість росіян, які стали задавати незручні питання і задумуватись про справжню природу речей і вчинків, почала стрімко зростати.
    Тож перед Кремлем постала нова задача із захисту та збереження власних історичних побрехеньок. Рішення в Росії не шукали довго. У Москві просто розширили репресивні функції російських силових структур.
    “shapito.d3.ru” повідомляє, що Нікулинська міжрайонна прокуратура, за дорученням прокуратури Москви, розпочала перевірку наукових та освітніх закладів.

    Фото: shapito.d3.ru

    Мова йде про виявлення наступних ознак та фактів “антидержавної діяльності”:

    • створення серед молоді груп, де просуваються американський образ життя, американські та європейські демократичні цінності, в тому числі, організація мовних курсів;
    • участь в заходах, де озвучуються пропозиції з вдосконалення та оптимізації діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування – таке “нахабство” характеризується, як “втручання у внутрішні справи держави”;
    • участь в заходах, де “руйнуються традиційні російські духовно-моральні цінності” або “фальсифікується світова чи російська історія для досягнення інтересів антиросійських сил”;
    • участь у заходах, де проводиться навчання молоді прийомам політичної боротьби, способам захисту своїх прав у разі затримання правоохоронцями.

    Цей перелік, не є вичерпним. Також, можна бути впевненим, що розширення репресивних повноважень отримала не лише прокуратура. Їй, вочевидь, будуть допомагати і органи внутрішніх справ, і КДБ, перепрошуємо – ФСБ.
    Такий рішучий наступ на права і свободи громадян Росії – це єдиний спосіб, єдиний прийом, яким Кремль хоч якось може спробувати захистити свої пропагандистські маніпуляції.
    Лише у вільному і розвинутому громадянському суспільстві держава не боїться відкрито переглядати найтемніші сторінки власної історії, вчитись на власних помилках, і вчасно просити вибачення у громадян. Шкода, що Росії це, найближчим часом, не загрожує.

    Найсвіжіше

    Популярне