П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Настав час переформатування відносин між Константинопольським та Московським патріархами

    Митрополит Православної Церкви України Олександр (Драбинко) прокоментував останні церковні події і зокрема візит президента України Володимира Зеленського на Фанар. За його словами можливо саме зараз настав час переформатування відносин між Московським патріархом Кірілом та Вселенським патріархом Варфоломієм і взагалі між Церквами в цілому.
    «Патріарх Кирило «загнав у глухий кут» міжцерковні стосунки всіх Помісних Церков, пересваривши всіх з усіма. Далі так бути не може. Тому запрошення, а вірніше відсутність на нього агресивної реакції зі сторони лаврських пагорбів, може говорити про певні негласні домовленості. Всі розуміють, що виходити із ситуації потрібно так як потрібно і завершати війну на Донбасі. І це думаю також один із значущих моментів, адже навіть офіційне повідомлення говорить про бесіду президента і Патріарха на цю тему», – говорить митрополит Олександр в коментарі Духовному фронту України.
    Також владика Олександр висловив припущення про можливий сценарій надання РПЦвУ томосу про автокефалію від московського патріарха, адже багато хто в РПЦвУ чекає саме такого розв’язання проблеми.
    Вона звісно не буде визнаватися Вселенським патріаршим престолом однак може зняти проблему не співслужіння, як це має місце з Американською Церквою. Хоча Московський патріарх не може одноосібно надавати автокефалії іншим церквам, але на думку митрополита ПЦУ, він може це зробити в даній ситуації із УПЦ МП. Створити гібридну українську автокефалію і при цьому взяти під своє безпосереднє управління, на правах екзархату, хто захоче лишитись в РПЦ.
    «Дивлячись на те, як керуючий справами митрополит Антоній (Паканич) звершує архіпастирські візити по єпархіях, і приватизує образ «голуба миру» Донбасу, то можу вважати, що почалася передвиборча агітація і ймовірно, готується заміна Онуфрія на Антонія. Митрополит Онуфрій говорив, і я був тому свідок, що він проти статутної позиції, що предстоятель обирається довічно і вважає за доцільне йти на спокій в 75 років, як власне повинні робити всі єпископи, пишучи про це прохання. Митрополиту Онуфрію вже є 75. Однак відомо і про цікаві і неоднозначні настрої серед єпископату УПЦ щодо нинішнього керуючого справами. Чи захоче митрополит Онуфрій своїми руками рушити нині діючу систему? Час покаже», – говорить митрополит Олександр.
    Варто зазначити, що згідно статуту РПЦвУ, її предстоятель обирається пожиттєво єпископатом церкви і благословляється патріархом Московським, але у випадку неможливості виконання предстоятелем РПЦвУ своїх обов’язків він має право подати на розсуд Собору єпископів РПЦвУ прохання про вихід на спокій (Розділ 5 статуту РПЦвУ).
    Від невдалого жарту про «термос» керівництво держави переходить до розумної церковної дипломатії. Ну і звісно іміджеві рейтинги такий крок лише покращує. Є багато речей які вписуються логіку цієї події і які ми зможемо спостерігати. Майбутній візит патріарха Варфоломія в Україну, до 30-ї річниці незалежності, має бути знаковим і в нових історичних церковних реаліях.

    Найсвіжіше

    Популярне