П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Скажіть людям правду і перестаньте гратись словоблудством – митрополит ПЦУ про «автономію» РПЦвУ

    Митрополит ПЦУ Олександр (Драбинко) відреагував на заяви про «автономію» РПЦвУ.
    Російська православна церква в Україні, «на жаль, ніколи автономною не була і не є сьогодні. Статутні документи як РПЦ так і самої УПЦ (МП) чітко про це говорять іменуючи її «самокерованою з правами широкої автономії». УПЦ (МП)— сукупність єпархій і тд. російської церкви на території держави Україна»,  – написав він у Facebook.
    За словами митрополита Переяславського і Вишневського, управління справами РПЦвУ (УПЦ) видало чергову порцію напівправди (а отже — брехні), винісши її в самий заголовок матеріалу який публікується: «30 лет автономии Украинской Православной Церкви».
    Митрополит Олександр пояснює, що «права широкої автономії» — це лиш права, а не канонічний статус. Сьогодні права є — завтра їх нема. Ці «права» надані в особистій грамоті колишньому Київському митрополиту Філарету (Денисенко) і оригінал Грамоти зберігається саме в нього.
    «Грамота по своїй суті документ не канонічний. Вона описує правила поведінки і вікно можливостей, але не дає конкретної, визнаної світовою православною спільнотою канонічної відповіді на запитання: «ХТО ТИ, УПЦ (МП)?», «Де твій паспорт?», «Хто твоя мати?» Чи не варто вже перестати гратися «канонічним словоблудством» із своєю ж паствою? Скажіть людям правду»», – підсумував владика ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне