Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦвУ похвалився грамотою від покійного патріарха РПЦ як доказом «самостійності»

    Митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) розповів про грамоту від покійного патріарха РПЦ Алєксія ІІ і сказав, що вона дає широкі права для РПЦвУ. Проте Паканич навмисне не згадав про інші важливі і вагомі пункти статуту РПЦ, згідно з якими, так звана «УПЦ МП» зобов’язана виконувати рішення Помісного і Архієрейського Соборів Російської православної церкви. Адже вони є «обов’язковими для УПЦ (МП)», яка є «частиною РПЦ» (Глава Х, пункт 10 статуту РПЦ).
    «УПЦ самостійно визначає межі своїх єпархій і обирає єпископів, самостійно канонізує святих для місцевого шанування, у неї свій церковний суд», – сказав Паканич, передає офіційний сайт РПЦвУ.
    Проте Антоній чомусь не говорить що РПЦвУ не може збирати ні власні Помісні, ні Архієрейські собори. За 30 років так званої самостійності не було жодного такого собору. Це легко пояснити, адже згідно статуту РПЦ рішення Архієрейського Собору РПЦ «є церковним судом вищої інстанції для Української Православної Церкви» (Глава Х, пункт 12 статуту РПЦ).
    Також Антоній не згадує і як РПЦ у 17 ст., під час правління Петра І, позбавила прав українське духовенство вибирати митрополита на Київську кафедру й анексувала її. Керуючий справами РПЦвУ лише говорить про 1918 рік, коли почали зачіпати ці питання на церковних соборах і відновлювати давні привілеї Золотоверхого Києва «матері міст Руських».
    За його словами у 1918 році, на Помісному соборі РПЦ було відновлено право для УПЦ (у складі РПЦ) скликати свій Синод, вона отримала право проводити собор архієреїв, обирати кандидата в київські митрополити. «Це було повернення до тих прав і повноважень, якими Церква користувалася з самого початку свого існування, після Хрещення Русі. Однак через розвал Російської імперії реалізувати ці права УПЦ так і не встигла», – йдеться на офіційному сайті РПЦвУ.
    Але чому Антоній не називає, хто став винуватцем позбавлення Київської митрополії всіх цих прав?
    РПЦвУ настільки хвалиться цією грамотою, що цієї осені будуть офіційно святкувати «30-річчя Грамоти Святішого Патріарха Алексія». Схоже, що «УПЦ МП» немає що протиставити Томосу ПЦУ, тому і показують усякі грамоти Московських патріархів, які ніде не мають ніякої ваги крім самої РПЦ. Цікаво чи згадають на святкуваннях про Філарета, який добився надання цієї грамоти?.
    Варто зауважити, що Томос про автокефалію надає тільки Вселенський патріарх Константинопольської православної церкви. Це засвідчено історією всіх церков. Навіть самій московській церкві документ про патріарший статус (а не про автокефалію) надав Вселенський патріарх. Москва намагалась захопити першість у Константинопольського патріарха і дала томос про Автокефалію Грузинській, Польській і Американській церкві. Щось схоже вона зробила із РПЦвУ…, проте про томос про автокефалію не йшлося. РПЦвУ отримала “широку автономію”… проте на ділі мала згадувати спершу патріарха Московського і бути підвладною Московським церковним соборам і судам і виконувати їх вказівки.
    Раніше на синоді РПЦвУ вже хвалилась грамотою Московського патріарха Алєксія II, як доказом «самостійності» і «незалежності» в управлінні РПЦвУ. «Священний Синод (РПЦвУ) констатував важливе значення цієї Грамоти, що стала передумовою для повноцінного звершення нашою Церквою своєї спасительної діяльності в незалежній Українській Державі», – йдеться на офіційному сайті РПЦвУ.
    Хоча РПЦвУ у статуті РПЦ є «самокерованою з правами широкої автономії», проте в православному канонічному праві такого статусу взагалі не існує. Таку перехідну форму, було введено в 1990-х роках під час загострення автокефальних настроїв серед православних вірян та духівництва. На думку прот. Андрія Дудченка такою гібридною формою хотіли заспокоїти тих людей, які бажали автокефалії, але сама УПЦ (МП) не є ані автокефальною Церквою, ані навіть автономною.
    Як ми бачимо, це зовсім не заважає волати Онуфрію і його єпископам про «найнезалежнішу церкву на світі». Гарне порівняння такої “незалежності” зробив грузинський богослов Мамука Пушкарідзе, який порівняв автономію УПЦ МП із УРСР в складі СРСР.
    У якій ще автокефальній церкві Ім’я предстоятеля (у випадку з РПЦвУ Онуфрія) поминається в усіх храмах церкви після імені святійшого патріарха Московського?І чому «найнезалежніша на світі церква» УПЦ (МП) з’єднана з Помісними Православними Церквами через Російську Православну Церкву і є її частиною?

    Найсвіжіше

    Популярне