П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Патріарший екзарх всієї Білорусі нагородив посла РФ і чиновників, наближених до Лукашенка

    У білоруському Жировичському монастирі пройшли богослужіння і святкові урочисті заходи з нагоди 550-річчя явлення Жировичської ікони Божої Матері і 500-річяя від заснування Успенського Жировичського чоловічого монастиря.
    За повідомленням «Еврорадио» з посиланням на видання «Газета Слонимская», під час урочистостей патріарший екзарх всієї Білорусі митрополит Веніамін (Тупеко) відзначив церковними нагородами посла Російської Федерації в Республіці Білорусь Дмітрія Мєзєнцева, міністра культури Білорусі Юрія Бондаря, главу Гродненського облвиконкому Уладзіміра Караника.
    Зазначені чиновники вважаються наближеними до Аляксандра Лукашенка, а Уладзімір Караник має досить непросту репутацію, яка після початку масових протестів в Білорусі обросла новими скандальними елементами.
    З його іменем пов’язують замовчування владою Білорусі реальної епідемічної ситуації. А під час відвідування заводу «Гродно Азот» 26 серпня він заявив, що побитий бійцями ОМОНу 16-річний підліток «отримав в морду», оскільки був «під психотропами». Адвокат потерпілого спростував цю заяву чиновника, надавши документальні підтвердження, що в організмі підлітка не виявлено алкоголю, наркотичних чи психотропних речовин.
    Білоруський міністр культури Юрій Бондарь, в свою чергу, пов’язаний із звільненням Павла Латушка з посади директора Купалівського театру, що викликало резонанс і призвело до масового звільнення актерів та співробітників театру.
    Втім, це все не сильно непокоїть новопризначеного з Москви митрополита Веніаміна (Тупеко). Він послідовно демонструє власну прихильність режиму Аляксандра Лукашенка і відпрацьовує завдання, які йому озвучили чи в Кремлі, чи на Луб’янці, чи в Даниловому монастирі.
    Білоруси не поспішають критикувати таку модель поведінки патріаршого екзарха, більшість зайнята масовими протестами проти узурпації влади Аляксандром Лукашенко. Та чи триватиме така ситуація довго, ось у чому питання.

    Найсвіжіше

    Популярне