П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Болгарський митрополит з «кремлівського лобі» співслужив у Києві з єпископами, що перебувають у розколі з Вселенською Патріархією

    4 жовтня 2020 року, у Неділю 17-ту після П’ятидесятниці, духовенство РПЦвУ звершило літургію на площі Національного заповідника “Києво-Печерська Лавра” перед Успенським собором.
    З митрополитом РПЦ в Києві Онуфрієм співслужили єрарх Болгарської Православної Церкви митрополит Ловчанський Гавриїл, та інші єпископи РПЦ, гості та духовенство Лаври.
    Митрополит Гавриїл звершив священницьку хіротонію клірика столичного храму РПЦвУ на честь Архістратига Михаїла диякона Дмитра Сидоренка.
    Болгарський митрополит не вперше співслужить з російськими архієреями в Україні, які перебувають в односторонньому євхаристійному розриві з Церквою-Матір’ю – Вселенською Патріархією.
    Наприклад, 19 липня 2020 року, з нагоди Дня народження (70-річчя) Ловчанського митрополита Гавриїла, митрополити Болгарського Патріархату разом з єпископами та кліром співслужили з архієпископом Лонгином Жаром Російської церкви в Україні (РПЦвУ).
    Як вже повідомляв Духовний Фронт України, митрополит Гавриїл належіть до неформального “кремлівського лобі” в БПЦ.
    Владика Гавриїл багато років навчався у СССР, був настоятелем подвір’я БПЦ у Москві, а після повернення до Болгарії очікувано влився у “московське лобі” і зараз відстоює інтереси РПЦ в Святому Синоді своєї Церкви.
    Але на щастя для українців, “кремлівське лобі” – це лише 5 архієреїв з 15-ти членів Синоду. Крім згаданого Гавриїла, у просуваннях інтересів РПЦ в Болгарії були помічені ще Йоан Варненський, Даниїл Відінський, Григорій Врачанський та Серафим Неврокопський.
    Саме цей Ловчанський митрополит намагався скликати додатковий собор аби окремо розглянути рішення патріарха Константинопольського Варфоломія про надання автокефалії ПЦУ. Проте його спроба провалилася.
    На даний час БПЦ ще не визнала Українську Церкву, бо болгарський Синод чекає поки це зробить решта Помісних Церков.
    Про скандальну участь митрополита БПЦ в богослужінні схизматичної групи єпископів РПЦ на території Києво-Печерської Лаври повідомив болгарський сайт Doxologia INFONEWS.

    Найсвіжіше

    Популярне