Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Білорусі людей, які замість мітингу пішли до храму, все одно затримали силовики

    Дещо незвичним виявився день 4 жовтня, коли мешканці білоруського міста Волковиськ вперше не вийшли на протест проти узурпації влади Аляксандром Лукашенко. Громадяни і активісти, натомість, прийшли до одного з храмів, де спільно помолились за Білорусь, повідомляє «Credo press» з посиланням на інтерв’ю священника Білоруської православної церкви Аляксандра Богдана виданню Hrodna.life.
    Молебень відвідали близько 150 чоловік. Але після завершення богослужіння багатьох з них було затримано правоохоронцями для проведення профілактичної бесіди.
    Єрей Аляксандр Богдан висловлює щире нерозуміння ситуації, оскільки молитись за Білорусь щонеділі благословив митрополит Мінський Веніамін (Тупеко). Цього дня, до нього звернулись мітингарі і запропонували провести молебень раніше, не о 17:00, а раніше вдень, коли всі виходять на протести.
    Благочинний Волковиська єрей Аляксандр Юзва дозволив перенести час молебню і сам очолив богослужіння. Єдиною вимогою священників стала умова не приносити до храму символіку і плакати.
    Не зважаючи ні на що, після служби розпочались затримання. Людей відвозили до районного управління внутрішніх справ, опитували і відпускали без складання протоколу. Всього затримали близько 15 осіб. У кожного з них перевіряли особисті мобільні телефони.
    Можливо, такі дії правоохоронців викликані тим, що місцевий священник Аляксандр Богдан перебуває у них «на олівці» (під контролем). 30 вересня поточного року суд визнав його винним в адміністративному правопорушенні і виніс йому попередження за покладання квітів 13 вересня біля воєнно-історичного музею. У такий спосіб клірик вшанував пам’ять Костянтина Шишмакова – колишнього директора вказаного музею, який був членом виборчої комісії і відмовився підписувати сфабрикований протокол. 18 серпня його тіло було знайдене поблизу річки Неман.
    А поза тим, в РПЦ не помічають факту переслідування білоруськими силовиками священників і людей, які зібрались помолитись, і ані пари з вуст про «гоніння на церкву».

    Найсвіжіше

    Популярне