Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Після Святої Софії апетит Ердогана ще більше розгорівся: він заявив, що Єрусалим – турецьке місто

    Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що вважає Єрусалим турецьким містом, оскільки воно століттями знаходилося під контролем Османської імперії. Про це він заявив на засіданні парламенту, повідомляє “Корреспондент” з посиланням на Times of Israel.
    “У цьому місті, яке нам довелося залишити в сльозах під час Першої світової війни, досі можна зустріти сліди османського опору. Отже, Єрусалим – це наше місто, місто від нас. Наша перша кібла [напрямок молитви в ісламі] аль-Акса і Купол Скелі в Єрусалимі – символічні мечеті нашої віри. Крім того, в цьому місті знаходяться святі місця християнства та іудаїзму”, – сказав він.
    Також Ердоган заявив про утиски палестинців. “Ще одна криза, за якою наша країна і наша нація уважно стежать, – це утиск Ізраїлем палестинців і байдужа практика, яка ігнорує недоторканність приватного життя Єрусалиму”, – сказав він.
    “Питання Єрусалиму для нас – не звичайна геополітична проблема. Перш за все, нинішній зовнішній вигляд Старого міста, який є серцем Єрусалиму, був побудований Сулейманом Пишним, з його стінами, базаром і безліччю будівель. Наші предки століттями виявляли повагу, високо цінуючи це місто” , – говорить турецький лідер.
    Він заявив, що палестинський народ жив в Єрусалимі “тисячі років”, але був окупований, і його права були порушені. Далі він пообіцяв “приділяти пильну увагу” палестинській проблемі.
    Видання зазначає, що МЗС Ізраїлю відмовилося коментувати виступ Ердогана.
    Османська імперія правила Єрусалимом з 1516 по 1917 рік.
    Єрусалим був столицею Ізраїлю з моменту заснування країни в 1948 році.

    Найсвіжіше

    Популярне