П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Священник ПЦУ з Калуша: Людина, яка нехтує виборами і байдужа до них, спричиняє великий гріх…

    Настоятель Собору Всіх Святих Землі Української Православної Церкви України із Калуша (Івано-Франківська область) от. Григорій Мороз розповів про своє ставлення до виборів, та пандемії COVID-19.
    – Епідемія позначилася і на діяльності церков. Що можете сказати з цього приводу?
    – Часто нині доводиться чути, що церква – це гроші. Але це далеко не так. Призначення церкви полягає в тому, щоб дати можливість людині зрозуміти, хто вона є і хто для неї Бог. І коли вона це зрозуміє, то зовсім по-іншому буде ставитися до навколишнього світу, до всього того, що відбувається в житті.
    Що стосується виконання церквою, зокрема нашою, карантинних заходів безпеки, то ми відразу запровадили масковий режим, придбали антисептики, а також поставили в храмі бактерицидні лампи, які вдалося придбати з великими труднощами. Тож стараємося дотримуватися всіх необхідних санітарних норм, які передбачені урядовими рішеннями.
    – Говорячи, отче Григорію, про справи буденні, не можемо обійти увагою наступні вибори до місцевих рад. Дехто каже, що в період епідемії вони є навіть недоречними.
    – Хочу відразу з цього приводу сказати, що вибори необхідні, і на них слід обов’язково всім іти, не дивлячись на те, за кого ти будеш голосувати. Чому? Бо людина, яка нехтує виборами і байдужа до них, спричиняє великий гріх. Чому? Бо вона не думає як про своє майбутнє, так і про майбутнє своїх дітей, внуків і навіть правнуків.
    Право голосувати і обирати дає нам суспільне життя. А ще ми повинні пам’ятати, що коли я християнин і живу на цій землі, то творю не тільки свої життя, а створюю передумови для наступних поколінь. Бо дуже велике значення мають наслідки твоїх дій. Їх результат може прийти через рік, два і навіть після смерті. І коли людина не йде голосувати, бо, за її словами, нема за кого, то вона дає можливість прийти до влади тим, хто її використає у корисних цілях. А тоді ті, кого такий стан справ не влаштовує, шукає справедливості, тоді як сам поступив безвідповідально.
    Тому я глибоко переконаний, що причиною багатьох наших проблем є упереджене ставлення до важливих питань, наслідки якого дуже негативно позначаються на житті тої чи іншої громади і держави загалом. І коли людина свідомо не йде на вибори, то вона робить дуже великий негативний вчинок, за який їй доведеться відповідати.
    – Чи підтримуєте думку, що голосувати на виборах слід не стільки за якусь партію, а за тих конкретних осіб, яких вже знаєте за їх добрі справи?
    – У будь-якому випадку це вирішує громада. Я взагалі вважаю, що не стільки значить те, що людина вже зробила, а те, чи вона готова стати своєрідним наймитом у людей. Тобто той, хто хоче, аби йому довірили посаду мера, має усвідомити, що його люди наймають керувати ними, що вони йому довіряють. І тоді  претендент на посаду  повинен запитати  в себе: чи готовий я до такого випробування, чи справлюся і якими можуть бути результати моєї діяльності. І що, зрештою, я скажу Богові, коли він про це запитає…
    – Але таких, хто за вашими критеріями має бути обраним, є дуже мало?
    – Мало, але вони є.
    – Що б ще хотіли сказати калушанам на завершення нашої розмови?
    – Закликаю всіх більше вірити в Бога. Бо нічого в цьому земному житті не відбувається без Його участі. Не падайте в прострацію і вірте, що Бог ніколи не залишає кожного із нас без своєї опіки.
    Джерело: naftohimik.info.

    Найсвіжіше

    Популярне