Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    На освяченні храму в білоруському селі Лукашенко перебував у супроводі російського олігарха Гуцерієва

    «Духовний фронт» раніше писав, що Аляксандр Лукашенко 3 жовтня 2020 року відвідав богослужіння під час чину освячення храму на честь Хрестителя Господнього Іоана Пердтечі в містечку Шершуни Мінської області, яке очолив патріарший екзарх всієї Білорусі митрополит Веніамін (Тупеко).
    За повідомленням білоруського інформаційного агенства «СТВ», у компанії «останнього диктатора» був помічений російський олігарх Міхаіл (Мікаіл) Сафарбекович Гуцерієв. Виявляється, що бізнесмен пожертвував чималу суму коштів на будівництво вказаного храму. За допомогу у побудові парафії і, взагалі, за розбудову духовності в Білорусі Гуцерієв отримав з рук митрополита Веніаміна (Тупеко) і Аляксандра Лукашенка орден Білоруської православної церкви святителя Кіріла Туровського 1 ступеню.

    Митрополит Веніамін (Тупеко) і Міхаіл Гуцерієв Фото: ctv.by

    Однак, наївно було б вважати, що зустріч такого рівня має на меті обмін люб’язностями, подарунками і спільну молитву в новозбудованому і освяченому храмі.
    Як виявилось, Міхаіл Гуцерієв – один з найбільших інвесторів в економіку Республіки Білорусь.
    У 2017 році його компанія «Славакалій» розпочала будівництво калійного комбінату в Білорусі вартістю 2 млрд $. У столиці держави, йому належить готель «Ренессанс», термінал для бізнес-авіації в столичному аеропорту і колишня база відпочинку Управління справами президента «Красносєльскоє», яка перероблена під садибу з будинком прийомів.
    За його участі у 2017 році в Республіці Білорусь був прийнятий Декрет № 8 «Про розвиток цифрової економіки». Вже в січні 2019 року, в рамках реалізації цього Декрету, в Білорусі з’явилась перша на території колишнього СРСР криптовалютна біржа. Її основним інвестором є Гуцерієв.
    На початку 2020 року, під час чергового «нафтового конфлікту» між Мінськом і Москвою, нафтовидобувні компанії Міхаіла Гуцерієва були єдиними постачальниками російської нафти до Республіки Білорусь. Обсяги поставок сягали 500 тисяч тон щомісяця.
    Чи можемо ми на підставі викладеного вважати, що на тлі масових протестів в Аляксандра Лукашенка просто закінчуються гроші і йому терміново потрібні нові вливання капіталу. А той факт, що цілі сектори економіки Білорусі можуть опинитись під контролем російського бізнесмена – це вже питання другорядне.
    Для довідки: Міхаіл Гуцерієв – російський підприємець, доктор економічних наук, головний акціонер ПФГ «Самфар», до складу якої входять ПАТ «Русснефть», ВАТ «Русский уголь». Він є власником британської компанії «GCM Global Energy Inc.», яка видобуває нафту в Азербайджані і Казахстані. Член бюро правління Російського союзу промисловців і підприємців. Входить до списку найбагатших людей Росії з приблизною оцінкою статків (станом на 2017 рік) у 6,4 млрд $.

    Найсвіжіше

    Популярне