Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ звинуватили ПЦУ у використанні православ’я для розділення українського та російського народів

    Отримання автокефалії має на меті трансформувати православну свідомість мешканців України та адаптувати її під потреби поточного політичного моменту.
    Таку думку глави синодального відділу по взаємодії із суспільством та ЗМІ Московського патріархату Владіміра Лєгойди оприлюднено на офіційному сайті РПЦ.
    У такий спосіб Лєгойда прокоментував підсумки засідання Священного Синоду Православної церкви України, під час якого було оптимізовано місяцеслов ПЦУ, з якого було прибрано низку дат, важливих для Російської імперії та кремлівської пропаганди.
    Щире нерозуміння та обурення Владіміра Лєгойди викликало, зокрема, припинення поминання полеглих на Куликовому полі, натомість запроваджене поминання жертв Голодомору та полеглих внаслідок агресії Російської Федерації у східних областях України.
    Окремим пунктом спікера РПЦ розгнівило запровадження Дня пам’яті Святого гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, який у 1618 році взяв участь у спільному поході польських та українських військ на Москву.
    «В цих рішеннях «діячі розколу» намагаються використати православ’я для мети розділення російського та українського народів, знищення їх спільного минулого, створення неприязні там, де завжди було братерство і любов», – цинічно, з нотами релігійної та національної ненависті заявив Лєгойда.
    Чому цинічно? Тому, що російська любов до України вилилась в анексію Кримського півострову та спричинила тривале кровопролиття на українській землі.
    Українська історія має свої важливі дати, знає своїх героїв. От тільки Владімір Лєгойда не вважає за потрібне шанувати «в дусі братерства та любові» хоча б щось українське, що не сприймається кремлівськими ідеологами і століттями замовчувалось як антиімперська, чи антирадянська, пропаганда.
    Однак, на цьому представник РПЦ не зупинився. Він звинуватив Православну церкву України в переформатуванні православної свідомості українців під потреби поточного політичного моменту.
    «ПЦУ продовжує виконувати політичне замовлення. Тим українцям, яким не поталанило стати членами цієї структури, варто очікувати куди більш морально прогресивних звершень в її діяльності», – сказав Лєгойда.

    Найсвіжіше

    Популярне