Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    За останній рік "Пласт" на Півночі виріс на 363%

    “Пласт – український скаутинг” повідомив, що до пластових осередків у Чернігові, Ніжині й Конотопі приєдналася також Ічня. Там вже розпочали заняття перші пластові гуртки. Таким чином, у 2020 році на Півночі побільшало на 100 пластунів.

    Духовний Фронт України розказав про одного з пластових виховників у Конотопі – протоєрея ПЦУ Ігоря Шемякова.
    Я завжди, ще з початку 1990-х, був переконаний: щоб побудувати Україну, нам треба виховувати наступні покоління. І що далі, то більше укріпляються в цій думці. Тому ще з 2009 року займаюся з “Пластом”. Бо знаєте, що найбільше заважає Україні вийти із замкненого кола всіх цих криз і проблем? Ми. Тобто люди, які народилися ще в Радянському Союзі й по суті зростали в рабській ідеології.
    Тому єдиний вихід я бачу в тому, щоб виросло нове покоління, народжене вже в незалежній Україні. Яке буде патріотично налаштоване і прагнутиме, щоб їхні діти – тобто вже наші онуки – виросли в незалежній, вільній і прогресивній державі.
    Тож як новацький виховник у “Пласті”, я завжди кажу, що виховую нам майбутнього президента. Справжнього. Українського“, – зазначив отець Ігор в інтерв’ю для “Новинарні”.
    Отець Ігор із пластунами

    Інший виховник -Тетяна Радько, розбудовує Пласт у Конотопі з лютого цього року.
    Про неї розказав “Пласт – український скаутинг” на своєї сторінці Facebook.

    Тетяна –– педагог-філолог за освітою, народилась і живе у Конотопі. Викладала у місцевій гімназії, потім очолила міський будинок культури, зараз –– викладає для студентів Конотопського інституту СумДУ. І ще є головою ініціативної групи осередку Пласту, який за 5 місяців пройшов шлях від ідеї до перших юнацьких гуртків, спільної мандрівки та власного приміщення для занять.
    Ми будемо цим займатись до нашої перемоги. Війна триває, для мене наші втрати –– не просто статистика, це мій особистий біль. Навіщо я це роблю? Бо по-іншому не можу. Принаймні, мені не соромно дивитись на себе в дзеркало щоранку”, –– каже пані Тетяна.
    Світлина: “Пласт – український скаутинг”

    У лютому цього року Тетяна проводила екскурсію музеєм Конотопу, під час якої вони з групою почали обговорювати розвиток міста та, врешті, згадали про Пласт. Незабаром до них звернулась ініціативна група та пройшла навчання. На той момент Тетяна та її друзі вже сім років допомагали армії: плели сітки, сушили борщі, збирали та відправляли посилки.
    Пласт, на думку Тетяни, дає можливість новому поколінню самоідентифікуватись. Зростати, розуміючи свою історію та традиції. “Ми маємо на своєму прикладі показати молоді небайдужість, витримку і наполегливість, бажання змінюватися самим та змінювати Україну”, –– каже Тетяна.
    Зараз команда осередку працює, щоб більше людей у місті дізналися про Пласт та змогли долучитись. У Конотопі вже є чимало дітей, які хотіли б стати пластунами, але не вистачає дорослих волонтерів, що стали б для них наставниками у пластовій пригоді.
    Осередок у Конотопі має власну сторінку у Facebook. Там можна знайти інформацію не тільки про діяльність пластунів, але також цікаві факти з історії України та Пласту.

    Свою сторінку має і наймолодший осередок на Півночі України – Пласт в Ічнянській ОТГ. Нещодавно голова осередку Ігор Кізуб повідомив, що разом з пластунами і пластунками приймає естафету челенджу 25/25 від голови ГО “Дозір Крук” Ігор Щокін – протягом 25 днів відтискатися 25 разів щодня. Він передав естафету своїм друзям – голові пластового осередку в місті Ніжині Даші Якущенко та всім пластунам і пластункам.

    “Відтискаємося під пісню гурту “Тінь Сонця”, лідер якого Сергій Василюк неодноразово брав участь у національно-патріотичних заходах на Чернігівщині і не тільки”, – написав Ігор.

    Найсвіжіше

    Популярне