П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій зробив різкий випад в бік турецької влади

    Вселенський патріарх Варфоломій порівняв трагічні події 6-7 вересня 1955 року із нещодавним перетворенням собовру Святої Софії та монастиря Хора на ісламські мечеті.
    Про це він заявив під час виступу у богословській школі, передає OrthodoxTimes.
    «Сьогодні (7 вересня – ред.) 65-та річниця тієї трагічної ночі з 6 на 7 вересня 1955 року, коли варварство руйнувало будинки, магазини, церкви законослухняних та невинних людей. Навіть їх кладовища були осквернені, а натовп зневажав наших померлих. Ані сліду культури, Ані сліду чутливості.
    А кілька тижнів тому сталося перетворення Великої церкви (собору Святої Софії – ред.) на мечеть, а трохи пізніше перетворення найкрасивішого монастиря Хора також на мечеть. Начебто в місті недостатньо мечетей, наче є потреба у більшій кількості місць для поклоніння віруючих пануючої тут релігії. Правителі поспішили ухвалити ці рішення та дії, які ображають нас, впливають на нашу ідентичність, нашу історію, нашу культура. І ми терпимо, і молимось», – заявив патріарх Варфоломій.
    Нагадаємо, у Святій Софії в Стамбулі 24 липня було здійснено перший намаз після зміни її статусу із музею на мечеть. Після Святої Софії уряд Туреччини перетворив на мечеть ще одну пам’ятку Всесвітньої спадщини – монастир Хора (церква Святого Спасителя в Хора).
    Стамбульський погром — один із найзначніших та останній масовий погром 6-7 вересня 1955 на території Туреччини, спрямований проти грецької меншини Стамбула. У ході заворушень, за турецькими даними, загинули від 13 до 16 греків (включаючи 2 священиків) і 1 вірмен; зруйновано багато церков, спалені будівлі, пошкоджена інфраструктура міста.

    Найсвіжіше

    Популярне