Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    За окупантів на Донбасі найбільше воює сербів та іспанців

    Найбільша кількість іноземних найманців, що воюють на Донбасі в лаві сформованих Росією збройних формувань, є громадянами Іспанії та Сербії.
    «Офіс генпрокурора зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у складі незаконних збройних формувань РФ у збройному конфлікті на Донбасі проти України. Географія країн походження найманців дуже різноманітна і складає понад 30 держав, серед яких Франція, Чехія і навіть Чилі. Найбільша їхня кількість наразі з Іспанії та Сербії – по 27 осіб, Молдови – 26, Франції – 20», – заявив заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов в інтерв’ю для Радіо Свобода.
    Він курує роботу Департаменту з нагляду за розслідуванням злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту (неофіційно його називають «департаментом війни»), передає «Балканський оглядач».
    «За наявною інформацією, починаючи з 2014 року до нині, іноземні найманці перебували в складі різних підрозділів незаконних збройних формувань, підконтрольних країні-агресору. Наприклад, у так званому 14-му батальйоні територіальної оборони «Призрак», що відрізняється своєю жорстокістю», – повідомив заступник генпрокурора.
    «Нам відомо (і ці факти є в кримінальних провадженнях), що на території Російської Федерації створені спеціальні навчальні центри, де проводиться вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройному конфлікті на території Донецької та Луганської областей України», – повідомив він.
    За словами Мамедова, роботу Офісу генпрокурора «спрямовано на такі вектори: національне розслідування, ініціювання розслідувань в державі громадянства (у разі відмови в екстрадиції), та надання подальшого сприяння іноземним правоохоронним органам». Він підкреслив, що останній час ОГП став «діяти активніше», адже вважає, «що ніхто, незважаючи на громадянство чи країну перебування, не має уникнути відповідальності за злочини, вчинені під час збройного конфлікту в Україні».

    Найсвіжіше

    Популярне