Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Українські релігієзнавці готують конференцію «„Русскій мір“ як доктрина»

    Рада молодих вчених Інституту філософії імені Г. С. Сковороди НАН України анонсувала блоґ-конференцію «„Русскій мір“ як доктрина», яка відбудеться 9 вересня 2020 р. 
    «Доктрина „Русского міра“ для України є особливо драматичним феноменом, — це не „викликає дискусії“, як можна було б сказати ще десятиліття тому. Ця доктрина стала яскравим прикладом того, як сформульовані в кабінетах ідеї переходять у ЗМІ, а звідти — на поле битви, перетворюючись на криваве побоїще. Вона зачепила безліч питань, не лише політичних чи правових, але насамперед філософських — світоглядних, ціннісних, ідентичнісних. Останнім часом ця тема сходить на маргінес суспільного життя, чого в нашому — українському — філософському дискурсі допустити ми не маємо права. Тому пропонуємо взяти участь в обговоренні витоків, загроз та методів доктрини „Русскій мір“!», — йдеться в анонсі заходу, повідомляє «Релігія в Україні».
    За матеріалами конференції (доповіді та їх обговорення) буде опубліковано спеціальний випуск фахового наукового журналу, який зареєстрований в наукометричних базах даних.
    Основні питання до дискусії:
    1. Історичні витоки «Русского міра»: політичні, культурні, релігійні, філософські.
    2. Релігійний вимір доктрини «Русского міра»
    3. Політичні підвалини доктрини «Русского міра»: чи є «Русскій мір» ідеологією?
    4. Методологічні засади дослідження і критики «Русского міра». Контроверсійність напрямків
    5. Засоби і методи інтеграції «Русского міра» у світоглядну картину пересічного громадянина та світову політику. Шляхи поширення та «розчаклування». Чому Захід такий падкий на постулати доктрини «Русского міра»?
    6. «Український світ» чи «Русскій мір»: виміри і можливість протистояння.
    7. Чим є «Русскій мір»? Цивілізаційний, націоналістичний, імперський проект?
    8. «Русскій мір» і «русская культура»: гібридна тотожність.
    Робочі мови: українська, англійська, білоруська, іспанська, російська.
    Оскільки формат конференції новий для українського простору, організатори пропонують прочитати про організацію конференції, права учасників та вимоги до них за посиланням: https://rusmirdoctrineconference. blogspot.com/
    Оргкомітет залишає за собою право на відбір матеріалів для включення в програму конференції і може відхиляти заявлену доповідь без пояснення. Статті надсилати можна на адресу: xenija.zborovska@gmail.com

    Найсвіжіше

    Популярне