П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У Білорусі запропонували позбавити російську мову статусу державної

    Екс-глава Вярховнага Савета (парламенту) Білорусі, опозиціонер Станіслав Шушкевіч запропонував позбавити російську мову державного статусу. При цьому він запевнив, що жодного протистояння між Білоруссю і Росією немає.
    Білоруський державний діяч переконаний, що єдиною державною мовою в Білорусі повинна бути білоруська. Про це він заявив в інтерв’ю на ютуб-каналі «И грянул Грэм», передає 24tv.ua.
    «Ми завжди хотіли бути білорусами. І взагалі те, що вичавили з нас нашу мову, вичавлюють нашу культуру… Загрози над російською мовою немає. А державною мовою повинна бути одна – білоруська», – наголосив Шушкевич.
    Головною причиною, чому білоруська мова має бути єдиною державною в країні, політик назвав те, що у цієї мови немає іншої батьківщини. Однак політик переконаний, що перехідний період на білоруську як державну мову буде довгим і «досить складним».
    Коли російська мова стала державною у Білорусі?
    26 січня 1990 року Верховна Рада Білоруської РСР оголосила єдиною державною мовою білоруську. Російська ж отримала статус «мови міжнаціонального спілкування». Однак в результаті внесення поправок до конституції в 1995 році російській мові надали статус другої державної.
    Після того, як російська мова стала державною, вона почала витісняти білоруську з усіх сфер суспільного життя.
    Нагадаємо, РПЦ порушила власний статут, коли призначила нового очільника білоруського екзархату. Також Білоруські католики висловили протест у зв’язку з блокуванням бійцями ОМОН костелу.

    Найсвіжіше

    Популярне