Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Під егідою РПЦ здійснюються інформаційні атаки на католицизм

    Проросійський youtube-канал «Перший Козацький» опублікував інтерв’ю історика Петра Толочка під назвою «Толочко: евроинтеграторы тянут Украину в папский католицизм и превращают страну в «Великую Галичину».
    Забігаючи наперед скажемо, що Петро Петрович Толочко – професор, член президії «Всесвітнього російського народного собору» (ВРНС). Він відомий своїми проросійськими поглядами, зокрема, Толочко заперечує Голодомор і відкрито визнає себе часткою «русского міра».
    Так от, в інтерв’ю цей прокремлівський історик зазначив наступне: «Сьогодні ми бачимо якийсь конгломерат, зшитий не на всеукраїнських цінностях, а на цінностях одного регіону – Галичини. Це велика помилка на рівні наших урядів. Не при Зеленському почалося, а ще при Ющенко, продовжилося при Порошенко і далі. На території Галичини особлива культура і цивілізація – це католицтво. І як би там наші брати не намагалися називати свою церкву «греко-католицькою» – нічого грецького в ній немає. Вона католицька і строго орієнтована на папський престол: і канонічно, і управлінськи».
    Толочко звинуватив владу України в переконанні, що традиції Галичини швидше відірвуть Україну від Росії. На думку Петра Петровича, це принесе більше шкоди.
    Цікавим видається факт, що днями інший член президії «Всесвітнього російського народного собору» Перший заступник глави Синодального відділу по взаємовідносинам з суспільством та ЗМІ Російської православної церкви Алєксандр Щіпков звинуватив Президента Республіки Білорусь в тому, що протягом останніх двадцяти років в Білорусі збільшився вплив католицизму. А опозиція пов’язує себе саме з католицизмом як латинським, так і греко-католицьким. І саме такі люди складають пропольськи націоналістичні кола, які налаштовані на рішучу антиросійську діяльність.
    Отже бачимо, що інформаційна атака на католицизм – це не поодинокі заяви, а спланована акція, що виконується руками представників «Всесвітнього російського народного собору». А оскільки, згідно Статуту ВРНС, його главою є Патріарх Московський, то можна стверджувати, що атака на католицизм узгоджена з Патріархом Кірілом (Гундяєвим) і, ймовірно, Кремлем.
    Причини заяв про «наступ католицизму» з вуст проросійських пропагандистів зрозумілі. Кремль та РПЦ категорично не сприймають таке поняття як свобода віросповідання. Поряд з тим, Російська влада намагається встановити безапеляційну монополію РПЦ на всіх територіях, які у Москві вважають «русскім міром».

    Найсвіжіше

    Популярне