Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Лукашенко: Відновлення автокефальної Білоруської церкви призведе до міжконфесійної війни

    Президент Білорусі Аляксандр Лукашенко розкритикував програму опозиційного штабу, зокрема відновлення автокефальної православної Білоруської церкви.
    «Ми завжди пишалися, що у нас міжконфесійний мир, що ніхто нікому не заважає. Ні православним, ні католикам. Мусульмани у нас задоволені живуть, юдеї і так далі. Ми зараз зануримося у війну, боротьбу міжконфесійну, і на цьому ґрунті, і міжнаціональну. І вийде, що те, чим ми завжди пишалися, буде відхилено і зганьблено», – підкреслив Лукашенко, передає tvr.by.
    На думку Лукашенка, відновлення автокефальної православної церкви в Білорусі на противагу білоруського Екзархату Московського Патріархату призведе до міжконфесійної війни. Також на цьому ґрунті станеться ще й міжнаціональна війна, впевнений він.
    Лукашенку також не сподобалось «запровадження так званої повзучої заборони в Білорусі російської мови», а також перехід на білоруську мову військовослужбовців Білорусі. Також Аляксандр Лукашенко проти кордону із Росією та розірвання Євразійського союзу.
    Нагадаємо, ресурси РПЦвУ назвали місцевим «Драбинком» білоруського єпископа, який підтримав мітинги. Також Митрополит ПЦУ Олександр, висловив сподівання, що події у Білорусі, дійдуть до свого логічного кінця.
    Митрополит Епіфаній закликав білорусів захищати вільне майбутнє та виборювати автокефалію Церкви. В той час як Російська церква в Білорусі закликала утриматись від «барикад і мітингів» та не піддаватись на провокації.  Очільник білоруської філії РПЦ «сердечно привітав» Лукашенка з перемогою на виборах. Загалом у білоруській філії РПЦ відбувся дисонанс: Кіріл (Гундяєв) привітав Лукашенка з перемогою, а священники філії РПЦ заявили про фальсифікації. Білоруська філія РПЦ не склала іспиту на лідерство в народі.
    Українська філія РПЦ солідарна із своїми колегами із Білорусі. Так митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) вважає, що «саме час помовчати» про події в Білорусі. На думку московських церковників у Чорногорії влаштовувати мітинги можна, а у Білорусі – ні!
     
     

    Найсвіжіше

    Популярне