Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Експерт: Для білорусів і росіян меседж про «операцію СБУ» знімає проблему у відносинах

    Взагалі тема «Єрмак і вагнерівці» дуже зручно лягає для патріотичного електорату, бо наповнена меседжами, близьким по духу:
    1. Російські добровольці, які брали участь на Донбасі мають бути покарані
    2. Доблесні українські воїни (СБУ)
    3. Єрмак — агент Кремля
    По розгляду самої теми написано забагато. Але додам, що подібна спецоперація, коли під загрозу ставиться життя сотні цивільних людей (іноземців на борту літака, де мали б затримувати вагнерівців), більше б зіграла «проти» іміджу України, ніж «за» у оцінках наших західних партнерів і подальшому сприйнятті нашої держави міжнародною спільнотою.
    І ще — затримання Україною російських бойовиків взагалі ніяк не лягає в концепцію сьогоднішньої влади на «припинення вогню». Гіпотетичний успіх спецоперації = загострення на фронті = зниження підтримки партії влади на місцевих виборах. Тому ніхто від початку не те що у керівництві держави, — у керівництві СБУ не дав би добро на таку операцію.
    Тільки нічого нового, крім емоцій та віри в те, «ми б перемогли, якби не зрада» тема про «спецоперацію СБУ» не подарує. Натомість для білорусів і росіян меседж про «операцію СБУ» знімає одну з головних проблем у відносинах: «Ні, звичайно, РФ не планувала провокації на території Республіки Білорусь. Це все СБУ. Путін і білоруси друзі навіки». Своїми руками ж втрамбовуємо Білорусь в РФ.
    І я сподіваюсь, що в поданні Генпрокуратури на екстрадицію бойовиків з Білорусі були якісніші докази. І зараз треба працювати над тим, щоб ці докази: а) були б справжнім обгрунтуванням для винесення судових рішень щодо бойовиків (нехай і заочних); б) були підставою для міжнародного розшуку членів російських приватних військових компаній.
    P.S. Докази, які ширяться зараз в мережі — мають не більше юридичне значення, ніж включення бойовика «руського міра» до сайту «Миротворець» чи обкладинки від посвідчення СБУ з календариком Бандери.
    Богдан Петренко, заступник директора Український інститут дослідження екстремізму

    Найсвіжіше

    Популярне