Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Кожен, хто прагне йти за Христом, отримує від Нього настанову і підтримку – Митрополит Епіфаній

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній 16 серпня у Михайлівському золотоверхому соборі на недільному богослужінні виголосив слово проповіді, у якому розповів, що Христос допоможе і підтримає кожного хто захоче взяти хрест і йти за Спасителем.
    Митрополит Епіфаній каже, що Спаситель є не просто Учителем, Який у давнину сповістив нам слова істини та дав приклад святого життя – Він є живим і діючим сьогодні так само, як був живим і діючим серед апостолів у часи земного служіння.
    «Христос є посеред нас, і буде з нами до кінця віку, бо так Він обіцяв, а слово Його – правдиве і незмінне. Тому кожна людина, яка прагне взяти хрест свій та йти за Ним – отримує особисто від Спасителя і настанову, і підтримку, і розраду, і захист, і сили, і натхнення», – сказав предстоятель Православної Церкви України.
    «Через Таїнство Євхаристії Сам Христос подає Себе нам, щоби ми єдналися з Ним, були причасними Йому».
    Митрополит Епіфаній, запевнив, що кожній людині можна піти за Ісусом Христом і підтвердження цьому є багато святих. «Вони наслідували Христа, уподібнювалися Йому, і тепер є для нас, хто ще в дорозі, помічниками та наставниками, є молитовниками за нас і натхненням у боротьбі».
    «Тож покладімо собі на серце ці короткі слова настанови апостольської, які сповнені такого глибокого змісту та принесуть нам велику користь, якщо будемо виконувати їх: «Благаю вас: ставайте подібні мені, як я Христу» (1 Кор. 4:16)», – підкреслив митрополит Епіфаній.
    Він наголосив, що християни мають йти вслід за Христом, щоб успадкувати життя вічне. Отже, йти за Христом – це єдиний шлях досягнення спасіння і успадкування блаженного вічного життя.
    «Я – Світло для світу; хто піде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, а матиме світло життя» (Ін. 8:12) – таким є слово Христове, яке є беззаперечною істиною, і саме ним пояснюється, чому Христос закликає йти за Ним. Бо Він, наш Спаситель,  є те «Світло істинне, що освітлює кожну людину, яка приходить у світ» (Ін. 1:9), як каже євангеліст Іоанн, проголошуючи: «Світло в темряві світить, і темрява не огорнула його» (Ін. 1:5).
    «Коли ми прагнемо бути дійсно християнами не лише за іменем, то частіше повинні ставити собі питання: «А як би вчинив Христос? Як би Він сказав чи зробив?», і читаючи євангельські приклади та настанови – втілювати їх у своє життя», – підсумував предстоятель ПЦУ.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній закликав білорусів захищати вільне майбутнє та виборювати автокефалію Церкви. Також Митрополит Епіфаній на проповіді розповів, що основа християнського вчення – у вічно живому і сучасному Христі.

    Найсвіжіше

    Популярне