Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Благочинному ПЦУ били вікна і кидали записки із погрозами, щоб той не сприяв переходам громад

    Отець Віктор Білан, благочинний Рахівського благочиння ПЦУ розповів, як на нього чинився тиск і сипались погрози після того як Православна громада в селі Ділове Рахівського району на Закарпатті у січні-лютому 2019 року проголосувала за перехід від РПЦвУ до ПЦУ і зареєстрували свою нову релігійну організацію.
    «В мене минулого року побили вікна. Записки кидали із погрозами. Я думаю, що це пов’язано із цією громадою. Бо я більше не маю ніяких справ. Але ми це пережили. А тепер вони людей виганяють звідти», – розповів священнослужитель ПЦУ в коментарі Духовному Фронті України.
    За словами благочинного, поліція обіцяла, що опечатає церкву, але вийшло так, що поліція нічого не опечатала і московські священники і далі служать, хоча суди виграла громада ПЦУ.
    «Законній українській громаді не дають служити в церкві. Люди котрі будували цю церкву вони не мають права увійти у свою церкву», – говорить отець.
    «Хоча були виграні суди на передачу майна, віряни московської церкви блокують вхід до Церкви і не пускають туди тих, хто докладав зусилля до побудови храму. Сам священник на колінах просив, щоб його не виганяли і попросив громаду залишити його до Великодня. Після Великодня священник московської церкви сказав, що він такого не говорив», – сказав отець Віктор Білан.
    Віряни московської церкви подали в апеляцію в суд і не пускають нікого до храму. Зі всіх сіл позбігались прибічники Московського патріархату і почали виштовхувати людей із подвір’я.
    Він додав, що громада ще судиться за храм і просила не давати служити ніяких священників на парафію бо боялись за його життя. І тільки після того як ці всі суди і справи втихомиряться можна буде говорити за повноцінне служіння.
    Кілька днів тому, представники Хустської єпархії Російської православної церкви в Україні побили літню жінку, яка разом з громадою виявила бажання перейти в лоно канонічної Православної Церкви України. Також У церковному конфлікті на Закарпатті замішаний монах РПЦвУ, який виступає за Русинську народну республіку.

    Фото: Благочинний Рахівського благочиння ПЦУ от. Віктор Білан

    Найсвіжіше

    Популярне