Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Біополярка від РПЦ: в Чорногорії влаштовувати мітинги можна, а у Білорусі – ні!

    Після кількох днів бурхливих подій у Білорусі Російська православна церква в черговий раз почала страждати біополярністю.
    Так, низка єрархів РПЦ рішуче засудили мітинги білоруського народу. Екзарх (посланець) Московського патріарха, глава Білоруського екзархату – митрополит Павел (Пономарьов) «сердечно привітав» Лукашенка з перемогою на виборах. Також він звернувся до білоруського народу із закликом утриматись від «барикад і мітингів» й не піддаватись на провокації. Очільник білоруської філії РПЦ просив всіх жителів Білорусі «не піддаватися провокаційним закликам і не вступати на шлях насильства, протистояння і порушення законного правопорядку». Трохи пізніше він заявив: «Бережіть себе і своїх близьких, не піддавайтеся на провокації і дійте в рамках закону християнської любові та законодавства Республіки Білорусь». Ще за кілька тижнів до виборів один священник РПЦ у Білорусі порівняв ОМОН із слугами Бога, а автозаки – з його мечем.
    Патріарх РПЦ Кіріл офіційно привітав Лукашенка із перемогою на чесних виборах. І коли вже здавалось що краю цьому цинізму немає, то РПЦ пробила нове дно: священники цієї церкви у Москві поскаржились на людей, що несли квіти в пам’ять загиблих білорусів.
    Протилежне ставлення до мітингів РПЦ демонструє у Чорногорії. За мітингуючих сербів і прихильників Сербської церкви активно заступились всі високі чини церковного керівництва РПЦ. Російська церква навіть спеціальне послання опублікувала у якому засудила створення автокефальної і незалежної від Сербії церкви. Також очільник РПЦвУ Онуфрій, патріарх РПЦ Кіріл, а Президент Сербії Вучич забажав захищати сербів в Чорногорії.
    В кінці січня єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба) приїхав у Чорногорію підтримати античорногорські мітинги. Пізніше “відпрацьовувати” у Чорногорію РПЦ відправила Онуфрія.
    Очільник Відділу зовнішньоцерковних зв’язків Іларіон (Алфеев) сказав ще пряміше: «Я хотів би попередити владу Чорногорії, що не можна йти проти власного народу — він цього не пробачить». Чомусь не чутно тепер заяв Іларіона про білоруський народ і Лукашенка? Невже Лукашенку можна йти проти власного народу?
    Як ми бачимо, там, де вигідно РПЦ – протести у очах московської церкви вигідні й хороші. І навпаки, там де протести зазіхають на РПЦ і її владу в країні – там звичайно, ж для РПЦ буде протилежної думки.

    Найсвіжіше

    Популярне