П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Арештувати Лукашенка і під суд: Богослов Кураєв підтримав білоруських мітингувальників

    Протодиякон РПЦ Андрєй Кураєв, коментуючи заяву глави МВС Білорусі про невинно побитих людей, назвав його безвідповідальним і сказав, що у таких ситуаціях потрібна відставка вищого керівництва МВС або арест Аляксандра Лукашенка.
    «Відповідальність в таких кричущих і очевидних випадках виглядає ось так: в м’якому випадку – негайна власна відставка, в більш рішучому – арешт Лукашенка та віддача його під суд.», – написав Кураєв у своєму ЖЖ.
    Глави МВС Білорусі Юрій Караєв сказав, що ОМОНівці «застосовують силу на тих, хто спеціально на ці [протести] йшов, і на тих, хто опинився поруч, не пішов вчасно і не зумів вчасно відскочити. За цих людей, тих, кому дісталося, за ось це, як зараз кажуть, насильство, я як командир, як єдиноначальник хочу взяти цю відповідальність на себе, повинен взяти на себе і вибачитися чисто по-людськи перед цими людьми».
    На думку Андєя Кураєва, білоруські мітингарі проявляють безстрашність і це добре, тому що вселяє страх в начальників. «Лукашенківські пси починають підтискати хвости і замислюватися про своє завтрашнє працевлаштування».
    Заборонений у служінні протодиякон РПЦ розкритикував церковне керівництво московського патріархату. «Лише патріарх (Кіріл, – ред.) з митрополитом (мається на увазі екзарха БПЦ митрополита Павла (Пономарьова)) все ніяк не можуть процідити такі начебто прості слова совісного обурення. Ні, навіть не підробкою результатів голосування (що вже очевидно). Їм не під силу сказати, що це мерзота і ганьба – бити беззбройних людей, які нічого не підпалили і не захопили, просто за те, що вони висловлюють свою думку (часом навіть не словами, а лише жестами-стрічками).»
    Кураєв висловив впевненість, що слова підтримки мітингарям будуть висловлені вже після того як вони переможуть.
    «Тобто вони, звичайно, це скажуть. Але потім – коли протест переможе і сам стане владою. Тоді, звичайно, вони стануть брехати, що і вони працювали. Як брехав патріарх Алексій після закінчення путчу 91 року – мовляв, ні хвилини не вагався …».
    За словами богослова, люди не слухають голос церкви, бо коли люди дійсно хочуть його почути – з «відповідних місць церкви виходять мовчання або дуже поганий запах».
    «Так що патріарх Кіріл і митрополит Павло укупі з усім єпископатом Білорусії (крім, можливо Гродненського) несуть особисту відповідальність за зростання абортів, розлучень, гейства та іншого нецерковної поведінки в майбутньої Білорусії», – написав Кураєв.

    Найсвіжіше

    Популярне