Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ виправдали небажання єрархії БПЦ МП підтримати власний народ і назвали мітингарів «нетверезими»

    Керуючий справами РПЦвУ (УПЦ МП) митрополит Антоній (Паканич) виправдав дії Білоруської філії РПЦ, яка відмежувалася від народних протестних акцій у Білорусі та привітала Лукашенка із перемогою на виборах.
    Паканич, натякаючи на білоруських мітингувальників, заявив, що дуже важко протверезити людину, яка засліпленої ненавистю: «Але хоча б спробувати варто. Нагадати людині, що він християнин, що він не частина натовпу, що він син Божий по благодаті».
    Митрополит РПЦвУ впевнений, що білоруські мітингувальники поводять себе агресивно і не мирно: «Мирний протест в рамках закону проти будь-якої несправедливості – це, звичайно, не гріх. Але там, де з’являється ненависть, де з’являється агресія, спрямована в ту чи іншу сторону, де є відверті напади, це вже не християнство, під якими б благородними гаслами все це ні здійснювалося».
    «Коли в державі відбуваються заворушення і негаразди, з боку різних активістів часто можна почути звинувачення Церкви в тому, що вона не підтримує протестні акції. Але потрібно розуміти, що Церква вище, ширше і глибше будь-якої миттєвої політичної акції. Як правило, діти Церкви є серед всіх – і з одного, і з другого боку барикад. Тому, якщо Церква і виходить на барикади, то лише для того, щоб стати між протиборчими сторонами і закликати до миру», – цитує слова Паканича pravlife.
    «Коли людина бере участь в протистоянні, особливо в натовпі, вона часто радикалізується… А тут вже один крок до кровопролиття. У цьому Церква брати участь не може, і звинувачувати її в “бездіяльності” і “байдужості” здатна тільки людина, поглинена пристрастю боротьби», – заявив Антоній (Пааканич).
    Релігієзнавець Дмитро Горєвой прокоментував для РІСУ реакцію РПЦвУ на події у Білорусі.
    «Я погоджуюся, з митрополитом Антонієм у тому, що по обидві сторони є вірні Білоруської Православної Церкви. Однак саме це і повинно спонукати Церкву до активної позиції. Хіба не повинна Церква стати на захист тих, кого нещадно б’ють, калічать, мордують, гвалтують і врешті-решт вбивають? Якщо ні, то яка ціна такій Церкві? “Ви – сіль землі. Коли ж сіль звітріє, чим її солоною зробити? Ні на що не придатна більше, хіба – викинути її геть, щоб топтали люди” (Мт. 5:13-14). Хіба така Церква може бути моральним авторитетом у суспільстві, закриваючи очі і ховаючи голову у пісок щодо відвертого знущання над гідністю та самою природою Божого творіння?», – запитує релігієзнавець.
    Дмитро Горєвой навів документ під назвою “Основи соціальної концепції РПЦ”, який діє на всій території РПЦ, і в Росії, і в Білорусі.
    «Так ось, – нагадує Дмитро Горєвой, – там у главі ІІІ, розділ 5 (останній абзац) вказано, що “у разі неможливості підкоритися державним законам і розпорядженням влади Церква має право… звернутися до своїх чад із закликом до мирної громадянської непокори». Тому фраза митрополита Антонія «если Церковь зовет на баррикады – это верный маркер того, что это уже не Церковь» – суперечить офіційній позиції УПЦ МП та РПЦ, а відтак є брехнею».
    Дмитро Горєвой пояснює таку позицію митрополита Паканича тим, що «Московському Патріархатові не вигідно підтримувати протести проти Лукашенка, оскільки той забезпечує проросійський курс у Білорусі. Тільки-но білоруси розвернуться у бік Заходу, монополія на православ’я з боку РПЦ там почне хитатися».
    «Ми це бачили в Україні за часів Януковича. УПЦ МП в особі ярого ковід-дисидента митрополита Павла Лебідя клялась йому у “вірності до кінця”, бо боялися втратити проросійський курс. Ті ж самі побоювання зараз лунають і в контексті Білорусі. І це яскраве свідчення того, що Московський Патріархат, щоби не казали там в УПЦ МП, є провідником проросійської політики та геополітичного прокремлівського вектору”, – наголосив релігієзнавець.
    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній закликав білорусів захищати вільне майбутнє та виборювати автокефалію Церкви. В той час як Російська церква в Білорусі закликала утриматись від «барикад і мітингів» та не піддаватись на провокації.  Очільник білоруської філії РПЦ «сердечно привітав» Лукашенка з перемогою на виборах.

    Найсвіжіше

    Популярне