П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У РПЦ визнали українськими Донецьк і… Севастополь?

    10 серпня відбулась онлайн-зустріч «Єдинство у Христі», повідомляє офіційний сайт Московської Патріархії. Зустріч організовано з благословення глави Синодального відділу у справах молоді Російської православної церкви єпископа Серафима (Амельченкова) та глави Синодального відділу у справах молоді Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП) архієпископа Іони (Черепанова).
    Про підготовку в Росії до вказаного заходу «Духовний фронт» повідомляв раніше.
    У повідомленні-звіті про результати зустрічі повідомляється, що захід об’єднав православну молодь з 14 країн світу, в тому числі 19 міст Росії та 10 міст України.

    Зображення: скріншот з сайту patriarchia.ru

    Далі наводиться перелік міст згаданих вище, серед них – згадані 10 міст України: Севастополь, Київ, Одеса, Чорноморськ, Борзна, Жмеринка, Щастя, Харків, Бахмут, Донецьк!
    Зображення: скріншот із сайту patriarchia.ru

    Стосовно Севастополя, звісно, є сумніви, щодо того, до чиїх міст його врахували клірики РПЦ. Оскільки Севастополем закінчується перелік міст російських і він стоїть перед Києвом, який логічно згадати першим серед українських міст. Втім, саме з врахуванням Севастополя список населених пунктів з України складається саме з 10 назв.
    А от стосовно Донецька таких сумнівів нема. Його чітко назвали містом українським. Перелік населених пунктів України закінчується назвою Донецьк, і на цьому тезис закінчено. Ніяких двозначних трактувань, ніяких згадок про «ДНР».
    Схоже, що в РПЦ зробили вагомий крок, який свідчить про наміри Кремля відмовитись від квазідержавних утворень «ДНР/ЛНР». А от щодо Криму та Севастополя в Росії, вочевидь, ще вагаються, а тому і лишають простір для роздумів.

    Найсвіжіше

    Популярне