П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Білорусь повинна навчити Захід відокремлювати зерна від плевел

    Без малого місяць тому я, підводячи підсумки відправки до України псевдо-опозиціонерів з Білорусі, зазначив, що Заходу знадобилося більше шести років, щоб зрозуміти, що Росія — це загроза всьому цивілізованому світу. Однак тепер Заходу ще потрібно зрозуміти, а його спецслужбам повністю переглянути підходи щодо того, що багато проєктів з просування демократичних цінностей та боротьби з корупцією, які фінансуються європейськими та американськими платниками податків, просто пронизані російськими агентами. І їх прозахідна, гуманістична і демократична риторика не повинні вводити в оману.
    За цей час, що в Україні, що в Білорусі, що в усьому світі, сталися події, які, на жаль, ані на крок не наблизили наших західних партнерів до розуміння того, що навіть опозиція диктатурі і махрова демократія, можуть бути не більше ніж прикриттям для реалізації планів більш кривавого і жорстокого режиму.
    Наприклад, псевдо-опозиціонерка Світлана Тихановська, що ховається зараз в Литві, не тільки отримала захист від президента цієї країни Гітанаса Науседи, а й гарантії, що її питання буде порушене на рівні Європейської ради. Цікаво, питання про що? Про її боягузливу втечу або відсутність конкурентоспроможної підтримки з боку електорату? Або питання про її пряму афілійованість з російськими спецслужбами?
    Як би там не було, а Гітанас Науседа стає жертвою традиційного західного добросердя по відношенню до всього, що надягає на себе ярлик «гоніння» і «знедоленості». Іноді мені здається, що будь в рядах ІГІЛ «опозиція», то й їй би дали притулок в ЄС з лояльною квотою зі здійсненню одного терористичного акту в місяць.
    Але, йдемо далі…
    У той час як західні політики починають з сумними виразами облич припадати ниць перед псевдо-опозицією, пронизаною корінням російських спецслужб, західні ЗМІ несамовито і жадібно цитують ці самі опозиційні інформаційні майданчики. Часом навіть не вникаючи в те, що про жодну об’єктивність, так шанованою в європейських ЗМІ, в вихідних потоках інформації навіть не йдеться.
    Наприклад, провідним ресурсом з постачання контенту з Білорусі став Telegram-канал NEXTA. І тут все дуже навіть цікаво.
    NEXTA не підтримує якогось певного кандидата, а цілеспрямовано закликає скидати Аляксандра Лукашенка і підтримує протести… виходить, що просто заради протестів? Хаос заради хаосу?
    Засновником NEXTA є «опозиціонер» Степан Путила, який працював в минулому на польсько-білоруською каналі «Белсат», зараз проживає в Польщі. Головним редактором NEXTA є журналіст Роман Протасевич, на даний час так само знаходиться в Польщі. Тобто Польща прихистила двох «опозиціонерів», інформаційний ресурс яких в екстремально короткі терміни і в екстремальних умовах став головним постачальником новинного контенту з протестної Білорусі?
    З урахуванням місця розміщення засновника і головного редактора ресурсу в Польщі, відразу ж виникає підозра в «західному сліді», але ось тільки основне фінансування NEXTA отримує з Росії, контент проросійського характеру, а збір інформації здійснюється не за допомогою супутників SpaceX Ілона Маска, а агентурної мережі всередині самої РБ.
    Що найцікавіше, NEXTA в найкоротші терміни отримала понад мільйон передплатників завдяки постійному, в режимі 24/7 репостінгу її заміток Telegram-каналами, які перебувають під адмініструванням російських силових структур: «Протєстная Росія», «Под’йом», «Навстрєчу трансфєру» і багатьом іншим.
    Я і раніше відзначав, що створені буквально в режимі нон-стоп інформаційні майданчики, які висвітлюють протести в Хабаровську, причому з різкою антикремлівською риторикою, раптово стали висвітлювати не тільки хронологію подій буйного краю, а й Білорусі!
    Здавалося б, на перший погляд у цьому нічого не повинно бути стороннього, адже раптово, нізвідки з’явилися інформ-майданчики, які набрали десятки тисяч читачів в лічені дні, прекрасно розбираються в тонкощах Хабаровського краю і кремлівської кланової піраміди, стали підтримувати такий самий бунтівний білоруський протестний дух! Звичайно нічого дивного, якщо враховувати, що протестний рух в Хабаровському краї знаходиться під наглядом ГРУ, а Білорусь перейшла під юрисдикцію цієї силової структури ще в 2019 році.
    А тому, так, західні політики та ЗМІ так і не навчилися відокремлювати зерна від плевел. Опозиціонери, які виринули нізвідки, збудували свою виборчу компанію на гроші «Газпрому», отримали тотальну медійну підтримку ресурсів Алішера Усманова, в рядах піартехнологів яких були кадрові офіцери ГРУ, зараз постають на Заході в образі мучеників, а в Росії як доказ «західного сліду».
    Аналогічно з інформаційними ресурсами, які отримують неймовірну медійну підтримку з боку російського сегменту. Не стільки видають неупереджену і тверезу аналітику, скільки ретранслюють заклики до протестів і навіть збройного повалення чинної влади, а так само не гребують маніпуляціями і навіть відвертими фейками (згадати хоча б історію з «намальованою» дівчинкою в автозаку), стають такими джерелами, що заслуговують довіри.
    Власне, Білорусь своє випробування спокусою витримала, а ось що до Європи? Судячи з усього, тут як і раніше не все так однозначно…
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне