Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Беларусь обижаете?.. Не годиться, товариш Путин!»

    9 серпня 2020 року в Республіці Білорусь відбулось голосування. Громадяни продемонстрували своє волевиявлення, обираючи Главу держави. За попередніми результатами, президентом Білорусі в черговий раз обрано Аляксандра Лукашенка. Чинний лідер набирає понад 80 % голосів.
    Країни світу, в тому числі, політики України, по-різному відреагували на сам результат виборів. Більшість стурбована саме масовими протестами та сутичками демонстрантів з силами правопорядку. І стурбовані не дарма.
    Незадовго до цього, український публіцист Дмитро Гордон взяв інтерв’ю в Олександра Лукашенка. Відео доступне на Youtube-каналі «В гостях у Гордона».
    Під час спілкування, лідер Білорусі відзначився кількома заявами, які розпеченим залізом припекли по кремлівським амбіціям, планам та намірам.
    Лукашенко обмовився і про Балто-Чорноморську вісь, яка фактично анулює геополітичну вагу Російської Федерації, і про те, що українцям треба було активно захищати Крим, і про гарантії ненападу будь-чиїх військ з території Білорусії на Україну.
    Все це, ймовірно, неабияк роздратувало роспатріотів.
    До всього сказаного, Лукашенко зазначив, що Кремлю вже «набрид Лукашенко» через свою непоступливість. Президент РБ заявив, що ніколи не зрадить інтересам Білорусі, щоб догодити «старшому брату».
    Окрім того, Аляксандр Лукашенко прямо вказав на те, що всі опозиційні кандидати в президенти фінансуються і координуються з Росії.
    Підстав брехати в Лукашенка не було. Він би точно не згаяв шикарну можливість звинуватити Захід у втручанні в процес виборів. Але ж ні, – він вказав на Російську Федерацію.
    На користь російського сліду висловився і військово-політичний оглядач, експерт Олександр Коваленко. Зокрема, він порівняв «Революцію Гідності» в Україні і нинішні протести в Білорусі.
    «В Україні на Майдан перші вийшли програмісти, архітектори, письменники, лікарі, викладачі, які заявляли про хибність вектору руху держави при Януковичі, – зазначив він, – У Білорусі ж, на протест вийшли міцної статури агресивні молодики, які представляють інтереси певного проросійського політичного лідера».
    Тривогу також викликають слова лідера ЛДПР Владіміра Жиріновского, який невпинно пророкує Лукашенку «долю Януковича».
    Тож, насправді, дуже важливо яким вектором розвитку буде рухатись Білорусь. Якщо тільки натиск Росії увінчається успіхом – про військово-політичну стабільність в Балто-Чорноморському регіоні можна забути на багато-багато років.
    Тому, хочеться звернутись до чинного президента Російської Федерації дещо трансформованою цитатою колишнього лідера РФ Бориса Єльцина, яку процитував в інтерв’ю Гордону Олександр Лукашенко: «Беларусь обижаете?.. Не годиться, товарищ Путин!».

    Найсвіжіше

    Популярне