Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Православні хрестоносці. Бійці «русского міра»

    Знаковою і обговорюваною подією в інформаційному полі України став вихід програмної статті нового голови СЗР України Валерія Кондратюка в тижневику «Дзеркало тижня». Пріоритети і напрямки роботи були позначені чітко – ворог в Москві.

    Безсумнівно, статтю читають в кремлівських кабінетах. На неї істерично відреагували проросійські діячі різного масштабу в Москві, всякі телеграм-канали з назвами на кшталт «Борзий». Ми ж звернемо увагу на те, що Валерій Кондратюк не упустив з виду і загрози, які виникають на релігійному грунті. Без жодних вагань і зайвих слів в статті чітко заявлено, що російські спецслужби використовують саме структури Російської православної церкви в Україні для просування своїх інтересів. При цьому РПЦ в Україні може використовуватися і як «жорстка» сила, оскільки через неї можна інспірувати протестні акції аж до провокацій і зіткнень з правоохоронцями, і як «м’яка», коли відбувається вплив на свідомість прихожан, виховання у них відповідного, проросійського світогляду, вистрілює пізніше, по команді в ході виборів.

    Згадано у статті і своєрідне бойове крило РПЦ в Україні. Парамілітарні формування при релігійних громадах. Після початку російської агресії про їхню діяльність досить багато писали, з’являлися дослідження, по областям, публікувалися на українських ресурсах. І вони пішли в тінь. Навіть склалося певне враження, що їх не стало. Але Кремлю здалося, що змінилася кон’юнктура і вони відродилися. При цьому вони прагнуть не просто легалізуватися, а у вигляді «казацьких» організацій стати «помічниками» поліції. Тобто дублювати правоохоронців. І провести це все через відповідні рішення влади. При чому продавлюють такі дії саме правлячі архієреї РПЦ, вхожі у високі кабінети, а реєструються структури при храмах.

    Особливо яскраво це сталося в Мелітополі, запорізької області. Там, як Фенікс із попелу відродився такий собі Панченко, який фігурував в 2014 році як довірена особа Глазьєва (радник Путіна). Він повинен був організувати русскомірскій заколот. Зараз же очолив «Мелітопольський курінь Козацького війська Запорізького низового», який співпрацює з Російською православною церквою в Україні. Більш того, діє ця структура, яка вже заявила про те, що хоче патрулювати вулиці, під «омофором» митрополита Луки, найвідомішого, мабуть, мракобіса, який відмовився відспівувати померлу дитину на тій підставі, що на думку цього чорноротого (що добре відомо всім, хто хоч в якійсь мірі з ним стикався) священника і любителя агресивної політики Кремля.

    Так що «русскій мір» знову концентрується, що і відзначається в статті глави СЗР України. Сил у Кремля поки небагато, але вони всіляко намагаються їх легалізувати, щоб в час «Ч» ці штурмовики православного Талібану могли вийти проти українських патріотів і української держави. Увага до них потрібна саме зараз.

    Денис Веселов, IDS Kronos, newssky.com.ua

    Найсвіжіше

    Популярне