Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    Державний департамент США описав як працює російська пропаганда

    Центр глобальної взаємодії при Держдепартаменті США оприлюднив доповідь, яка описує схему використання різних каналів в екосистемі дезінформації Кремля.
    «Екосистема будується на п’яти основних стовпах: офіційні урядові повідомлення, міжнародні канали поширення інформації, що фінансуються державою, культивування проксі-структур, використання соціальних мереж як зброї і дезінформація з використанням кіберзасобів. Кремль несе пряму відповідальність за розвиток цих тактик і платформ в рамках свого підходу до використання інформації як зброї», – йдеться у доповіді, повідомляє Голос Америки.
    Доповідь була оприлюднена після того, як США запропонували нагороду у 10 мільйонів доларів кожному, хто надасть інформацію для виявлення особи, яка працює для чи з іноземним урядом з метою втручання у вибори США шляхом певних нелегальних дій у кібер-просторі.
    «Уряд США не буде миритися із іноземним втручанням у наші вибори, – сказала Ґабрієл «Голосу Америки».- Центр глобальної взаємодії працює з нашими партнерами, які діляться інформацією щодо втручання у вибори та тактикою, яку вони бачать в діях Росії та інших».
    У доповіді описуються 7 опосередкованих структур, які поширюють та посилюють тези Кремля. А саме: багатомовне електронне видання «Фонд стратегічної культури», підконтрольне Службі зовнішньої розвідки Росії; псевдоакадемічний ресурс Інституту сходознавства РАН «Новий східний огляд», орієнтований переважно на Близький Схід, Азію і Африку; канадський сайт Global Research; базоване в Криму інформагентство «Новинний фронт» («NewsFront»), яке називає себе «альтернативним джерелом інформації» для західної аудиторії; багатомовний ресурс SouthFront, що спеціалізується на військовій тематиці; ультранаціонаціоналістичний портал «Геополітіка.ru» і квазіаналітичний центр «Катехон», що поширює антизахідну пропаганду п’ятьма мовами.
    Роботу цієї системи дезінформації доповідь ілюструє на прикладі хибного твердження, що США створили COVID-19. У січні 2020-го телеканал «Звєзда» оприлюднює інтерв’ю з «експертом», який озвучує цю тезу. Після цього про це говорить російський політик Володимир Жириновський, про це пишуть непрямо пов’язані з Кремлем сайти, ця ідея поширюється в соціальних медіа та висвітлюється RT та “Спутником”. У лютому ця теза починає активно розповсюджуватися в інформаційному просторі, де до квітня стає повноцінно присутньою.
    Таким чином ця дезінформація поширювалася за допомогою російських офіційних каналів (Жириновський в інтерв’ю радіостанції «Говорит Москва» заявив, що вірус, який виявили в Китаї, – біологічна зброя США); медіа, які фінансуються державою (телеканали «Звєзда», «Росія -1» та «Спутник» арабською мовою); проксі-джерел (News Front, Geopolitica.ru); соціальних медіа та дезінформації з використанням хакерських дій (відповідно до звіту компанії з кібер-безпеки Mandiant Threat Intelligence).
    У доповіді йдеться, що метою Росії є «піддавати сумніву цінність демократичних інституцій» та «послаблення міжнародної довіри та міжнародної єдності Сполучених Штатів із союзниками та партнерами».
    Водночас, йдеться у документі, цим зусиллям протистоїть потужна громада, що складається з урядів, громадянського суспільства, університетів, мас-медіа, приватного сектору та особистих зусиль громадян.
    Нагадаємо, раніше перли російської пропаганди заявили, що «США тестують в Україні вакцину на людях». Також Архієпископ ПЦУ висміяв публікації пропагандистів РПЦ, назвавши їх «атакою клоунів». Литва заборонила трансляцію п’ятьох російських телеканалів Russia Today

    Найсвіжіше

    Популярне