Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Вперше за майже 500 років звершили Євхаристію на місці першого християнського храму Волині

    Єпископ Володимир-Волинський і Турійський Матфей разом з митрополитом Переяславським і Вишневським Олександром звершили Божественну літургію на місці першого християнського храму Волині – «Старої катедри» – місці поховання князів і святителів, першій кафедрі Володимирських єпископів, повідомляє сайт Володимир-Волинської єпархії.
    Більш ніж півтисячі років на цьому святому місці не відбувалась Євхаристія, було зазначено під час проповіді.
    За Богослужінням архієреї та духовенство молились за мир і спокій в Україні.

    Світлина: Facebook @Oleksandr Drabinko

    Ще в дев’ятнадцятому столітті в науковій літературі урочище над річкою Луг в селі Федорівці, Володимир-Волинського повіту називали «Старою катедрою». Легенда пов’язує цю місцевість з князем Володимиром Великим та першими християнськими місіонерами на Волині. Згідно з легендою тут знаходилася «стара катедра» волинських єпископів.
    Археологічні дослідження в урочищі ” Стара катедра” в 1886 році.Залишки фундаментів споруди ( церкви). Фото з фондів Володимир-Волинського історичного музею

    Археологічні розкопки говорять про послідовне існування кількох храмів на цьому місці. Найдавніший храм з’явився на цьому місці приблизно в часи поширення християнства на Русі. Можливо, що із заснуванням у 992 р. володимирської єпархії саме ця церква стала кафедральним собором. За іншими даними, найдавніший храм не був добудований, а на його місці почали зводити новіший.
    Новий (уже дерев’яний) храм згадується у заповіті старости Володимирського та Вінницького, маршалка землі Волинської князя Теодора Андрійовича Сангушка від 9 листопада 1547 р. У візитації 1695 р. храм названий «стародавньою кафедрою володимирських єпископів». У візитації 1695 р. занотовано, що церква в 1683 р. «згнила».
    У XVIII ст. на цьому місці була збудована дерев’яна каплиця Теодора Стратилата, яку розібрали у 1815 р.
     

    Найсвіжіше

    Популярне