Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Чергове фіаско РПЦ на міжнародній арені

    5 серпня стало відомо, що Єрусалимський патріарх Феофіл відвідає з офіційним візитом Константинополь, де спільно із Вселенським патріархом Варфоломієм звершить спільне богослужіння з нагоди церковного новоліття. Ця подія є тривожним сигналом для РПЦ, яка покладала великі надії на патріарха Феофіла у своїй боротьбі із Константинополем.
    Нагадаємо, що восени минулого року РПЦ вплутала предстоятеля Єрусалимської Церкви в авантюру із так званою Всеправославною нарадою, яка відбулася у лютому 2020 року у Аммані, на канонічній території Єрусалимського Патріархату. Так звана нарада, яка планувалась як Всеправославний Собор, була ініційована РПЦ з метою осудити Вселенського патріарха Варфоломія за надання автокефалії Православній Церкві України. Утім на цьому шляху церковна Москва стикнулась із багатьма перешкодами.
    Найголовніша з яких – скликати подібні наради чи собори є компетенцією і виключним правом Вселенського патріарха, через що від участі у цьому соборі відмовилась більшість предстоятелів Православних Церков. Аби якось обійти цю перешкоду у Москві вигадали, що подібні собори може скликати будь-хто із предстоятелів Помісних Церков. Тому і вплутали у це Єрусалимського патріарха.
    Утім так званий Амманський собор став для РПЦ ганебним, адже більшість Православних Церков так і не взяла в ньому участь. Незважаючи на критику із Помісних Церков, так зване зібрання все таки відбулось, і як заявили у Москві, буде ще декілька подібних зібрань.
    Анонсована зустріч Єрусалимського і Константинопольського патріархів ставить під сумнів можливість «Амману 2.0». Для цього є декілька причин.
    По-перше, на спільному богослужінні Вселенського і Єрусалимського патріархів будуть виголошуватись імена усіх предстоятелів Помісних Церков, зокрема і предстоятеля ПЦУ – Блаженнійшого митрополита Епіфанія, якого, поки що, не визнав Єрусалим. Цим фактично буде покладено початок визнанню ПЦУ з боку Єрусалимської Церкви, що поставить жирну крапку в епопеї з аммансько-московською авантюрою.
    По-друге, Єрусалимський патріарх вже не зможе проводити подібні наради, адже за логікою РПЦ він тепер також буде єретиком і розкольником. Нагадаємо, що РПЦ розірвала молитовне спілкування із Константинополем, якого вважає розкольником і єретиком, і з усіма, хто визнав ПЦУ. Тому просити патріарха Феофіла знову скликати «Амман 2.0» буде виглядати доволі нелогічно.
    По-третє, цілком ймовірно, що під час цієї зустрічі (яка є першою після Амманського зібрання) буде обговорюватись цей інцидент. Можливо, ми станемо свідками спільної позиції щодо лютневого зібрання.
    Таким чином Москва зазнає чергового фіаско на міжнародному напрямку. Константинополь і далі продовжує втримувати своє місце і вплив у світовому Православ’ї.

    Найсвіжіше

    Популярне