Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Рада Церков проти МОЗ: Колективна відповідальність проти безвідповідальності?

    Однією з головних причин збільшення випадків захворювання на коронавірус в західних областях України, особливо у селах, є богослужіння. Про це повідомив під час традиційної селекторної наради під головуванням президента України Володимира Зеленського міністр охорони здоров’я Максим Степанов, повідомляє «УНН» із посиланням на прес-службу Глави держави.
    Цілком логічно, що таке узагальнене твердження в сучасній європейській державі, де відсутнє саме явище колективної відповідальності, викликало обурення релігійної спільноти.
    Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій 5 серпня опублікувала заяву у зв’язку зі звинуваченнями МОЗ у поширенні COVID-19 у західних областях України. Текст заяви оприлюднено на сайті організації.
    «Від початку карантину в Україні Церкви і релігійні організації в цілому вживають необхідних заходів щодо безпечного проведення богослужінь, – йдеться в заяві. – Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій закликає керівництво МОЗ України припинити практику узагальнених звинувачень на адресу всієї релігійної спільноти».
    «ВРЦіРО відкрита до діалогу з МОЗ заради того, щоби в подальшому не вживалися узагальнені публічні звинувачення щодо релігійної спільноти, а ризики усувалися шляхом ефективної практичної взаємодії. Переконані, що лише у порозумінні та взаємодії українське суспільство здатне ефективно протистояти виклику пандемії», – таким був заклик духовних лідерів України до влади.
    З одного боку позиція ВРЦіРО зрозуміла – у правовій державі не має бути такого поняття як «колективна відповідальність». З іншого боку – відповідальність має бути: конкретної особи за конкретний проступок. Тим паче, коли перші особи певної релігійної громади зухвало порушували карантин та цинічно закликали до цього інших.
    Подібна ситуація мала місце наприкінці квітня цього року, коли відповідальність однієї релігійної організації хотіли розмазати тонким шаром на всю релігійну спільноту країни. Ту ситуацію детально розписала релігієзнавчиня Тетяна Деркач.
    Нагадаємо, що епідемія коронавірусної хвороби не оминула храми і монастирі Церков України. Осередками спалаху захворюваності стали київський Свято-Феодосіївський монастир Православної церкви України, Свято-Успенська лавра Української греко-католицької церкви на Львівщині, Києво-Печерська та Почаївська лаври Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП).
    І питання про відповідальність, перш за все, треба поставити державним органам. Бо за статтею 44-3 (порушення карантину) Кодексу про адміністративні правопорушення українські суди виносять протилежні рішення, а за статтею 325 (у розрізі порушення протиепідемічних заходів) Кримінального кодексу – немає жодного вироку суду.

    Найсвіжіше

    Популярне