П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Що Талібан забув в храмі Святої Софії

    Цікаве явище вчора можна було спостерігати в Стамбулі і, як не дивно, в інформаційному просторі нашої гібридної сусідки. У соборі Святої Софії деякі діячі, нібито, розгорнули прапор Талібану. Принаймні, так повідомляло в російському сегменті таке «шановане» і впливове агентство як INTERFAX.

    Але, як виявилося, цей самий INTERFAX, «шанований» і впливовий, трохи помилився і акцію, яку російські ЗМІ піднесли як ініціативу афганського Талібану (недалеко взагалі від Туреччини), який російське ЗМІ в обов’язковому порядку назвало забороненим в РФ (хоча представники цього терористичного товариства вільно здійснюють свою політичну діяльність в Москві), насправді провела дещо інша організація.

    Перш за все, хотілося б відзначити, що прапор Талібану має такий вигляд, і він не є таємним, а цілком доступним у відкритих джерелах.

    У свою чергу, в соборі Святої Софії був опублікований дещо інший штандарт, а саме…

    І неймовірно, але цей штандарт — прапор «Джейш аль-Мухаджірін ва-ль-Ансар», угруповання ісламістських бойовиків в Сирії, що протистоять уряду Башара Асада, а також проти іноземних найманців і бойовиків Шабіхі. Причому, першими членами цього угруповання були громадяни країн колишнього СРСР (чеченці, татари та інші), а також турки…
    Примітно, до речі, що ця акція була припинена турецькими правоохоронними органами. Але цікаво дещо інше.
    По-перше, першоджерелом з «талібським» контекстом стало грецьке інтернет-видання Vima Orthodoxias.
    По-друге, російські ЗМІ пов’язали цю акцію не тільки з Талібаном, якого не просто політично протегує Кремль, але і фінансує цю організацію і поставляє зброю, але так само і з ІГІЛ, через пост в twitter якогось британського експерта з боротьби з ісламським екстремізмом Нура Дахрі. Даний експерт зробив висновок про причетність цих осіб до ІГІЛ через піднятий вгору палець одного з активістів. Хоча, «британський експерт», особливо з настільки характерним іменем, мав би знати, що піднятий вгору палець це поширений символ у ісламі, який не є відмітною жестом виключно ІГІЛ.
    Власне, що ми маємо?
    А маємо ми не більш ніж розвиток інформаційної компанії Кремля проти Фанара на тлі надання музею Святої Софії в Стамбулі статусу мечеті. Адже саме в цьому зараз Данилів монастир, точніше патріарх Кіріл, побачив можливість не тільки втриматися на своєму посту але й відновити «хрестовий похід» проти Вселенського патріарха Варфоломія.
    Поміркуйте самі: терористи таліби (як рідні в Москві) вже ходять до собору Святої Софії зі своїми прапорами! Моторошне потурання з боку Варфоломія і Фанара в цілому. Правда, до уваги не береться те, що прапори ці там довго не пробули розгорнутими, та й до Талібів, які у всіх православних (в основному росіян, на яких і була орієнтована дана маніпуляція) на слуху, вони не відносяться. А той факт, що турецька поліція їм не дала особливої ​​волі побуйствовать, теж вельми примітний, у росЗМІ не заслужив уваги для висвітлення.
    Крім того, висвітлення даного інциденту саме в такому ракурсі так само є елементом підвищення напруги між Туреччиною і Грецією, яке особливо зросла після перетворення Святої Софії на мечеть. Росіянам вигідно каталізувати тертя між Анкарою і Афінами, спровокувати максимально можливий конфлікт між двома країнами-членами НАТО.
    Крім того, роблячи акцент саме на Талібані, російські ЗМІ малюють картинку фривольного буття терористів в Туреччині при президенті Ердогані, що має викликати питання і у Вашингтона, який ініціював розслідування з приводу співпраці РФ і Талібану. Співпраця, яка полягала, в тому числі і в оплаті по лінії ГРУ нападів і терактів проти американських солдатів в Афганістані. А, як відомо, відволікати увагу від своїх злочинів, це класика кремлівської «многоходовочкі». Примітивно, але як є…
    Так що ж це було, якщо не чергова, банальна гібридна маніпуляція, здійснена через грецьку інформаційну прокладку Vima Orthodoxias, з куди більш широкими супутніми цілями? Зрозуміло, це очевидно, але хіба ця очевидність так цікава фанатикам Данилова монастиря і споживачам інформаційного фастфуду з середньої смуги РФ?
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне