Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Москва відправила до Києва троянського коня рятувати «вагнерівців»

    Росія продовжує «розгойдувати» ситуацію в Білорусі, і, за сумісництвом, в Україні. Спецоперація з невдахами бійцями ПВК «Вагнер», затриманими під Мінськом, провалилася, так що Кремль знову пустив у хід білоруську «опозицію».
    Нагадаємо, 29 липня в Білорусі було затримано 33 бойовики російської приватної військової компанії, яку пов’язують з ім’ям одного з наближених осіб Владіміра Путіна – Євгєнієм Прігожиним. Злі язики кажуть, що діяльність ПВК «Вагнер» покрита таємницею, так як в російських законах такого поняття, як «приватна військова компанія» немає, а де-факто вона є. Її бійці воюють за наказом Москви там, де за міжнародним правом російських військових бути не повинно, зокрема, в Сирії, Лівії, Україні та багатьох інших країнах, де йдуть збройні конфлікти.
    Після затримання бойовиків Мінськ опублікував їх персональні дані, і виявилося, що серед них є особи, які числяться в базі «Миротворець». Вже 31 липня Офіс Генерального прокурора України повідомив про те, що звернувся до Генеральної прокуратори Республіки Білорусь із запитом про тимчасовий арешт 28 осіб, з яких 9 є громадянами України, яким оголошено підозру за фактом участі в терористичній організації (ст. 258-3 КК України ), а також почав підготовку пакету документів для направлення запиту про їх екстрадицію до України.
    Але, схоже, екстрадиція російських найманців до Києва, де вони можуть розповісти про військові злочини Росії на території України, не входить в плани Москви.
    І ось для того, щоб: а) перешкодити екстрадиції бойовиків ПВК «Вагнер», б) все-таки посварити Київ і Мінськ, в) змусити понервувати Лукашенка, Москва вирішила відправити до України троянського коня – білоруського «опозиціонера» Валера Цапкала. 14 липня ЦВК Білорусі відмовив йому в реєстрації як кандидата в президенти, і він, нібито побоюючись переслідувань, 24 липня виїхав до Москви. Тим часом, його дружина залишилася в Мінську і приєдналася до виборчої кампанії Святлани Тіхоновської.
    Новина про поїздку Валера Цапкала до Київа опублікували російські медіа, зокрема, «Інтерфакс» – щоб Аляксандр Лукашенко її ненароком не пропустив.
    «Московський комсомолець» пішов ще далі, і не полінувався взяти коментар одного з російських політологів. Отже, коротко про те, що сказав політолог: а) Москва для Цапкала – тільки аеродром, він приїхав до друзів, політичної підтримки в Росії у нього немає, так як для Москви Лукашенко – легітимний президент; б) він шукає політичну підтримку поза країною, після України поїде до ЄС і США; в) Цапкала зосередився на підготовці протестів в Білорусі після 9 серпня; г) складно сказати, як його зустрінуть в Україні, так як для Цапкала відносини Мінська і Москви першорядні, а політичні лідери в Києві позиціонують себе ворогом Росії.
    Іншими словами, Росія не при справах, Лукашенко – її друг і партнер, Валер Цапкала поїхав до України готувати протести в Білорусі, а посваривши Київ і Мінськ, поїде до ЄС і США сварити Мінськ з Брюсселем і Вашингтоном.
    Цікаво, що коментарі політолога органічно перегукуються з тим, що говорить і що робить так звана білоруська опозиція, адже Москва вже провалила кілька спроб посварити Мінськ і Київ.
    Зокрема, в минулому відомий білоруський ресторатор Вадзім Пракоп’єв, а нині нібито опозиціонер, два тижні тому запустив YouTube-канал, де почав коментувати події в Білорусі. В одному з відео він заявив, що знаходиться в столиці України і пропонує зробити Київ «точкою зборки білоруського протесту». Опозиційний заклик канув би в лету, зважаючи на відсутність у Пракоп’єва політичного минулого, програми і вірних прихильників, якби його не розтиражували російські ЗМІ.
    Ще одну ложку дьогтю в бочку меду відносин Мінська і Києва додала Святлана Тіхоновська, яка на питання журналіста про статус Криму сказала: «Юридично Крим український, фактично – російський». Ось тобі і борець за свободу, рівність і братерство, який претендує на такий пост – президента країни, і не може відкрито сказати те, що говорить весь цивілізований світ – Росія є країною-агресором, яка анексувала Крим і розв’язала збройний конфлікт на Донбасі. Але ж плани Владіміра Путіна, який ностальгує за СРСР, щодо Білорусі всім відомі: план-мінімум – це створити союзну державу, а якщо пощастить, то і зібрати назад всі пострадянські країни, включаючи Прибалтику.
    Але повернемося до Валера Цапкала.
    Отже, білоруський опозиціонер досконально опанував мистецтвом тайм-менеджменту, так як встиг за тиждень, з 24 липня, не тільки переїхати спочатку з Мінська до Москви, а потім до Києва, але ще і дати інтерв’ю для одного з українських медіа. У ньому він продовжив тему протестів в Білорусі, натякнув, що історія з ПВК «Вагнер» може бути не більше, ніж вигадкою Лукашенка, і так далі за списком.
    В цілому, уважний слухач нічого нового для себе не виніс, так як все це перегукується з російськими наративами, які звучать останні дні.
    Ну що тут сказати …
    Геополітичні провали стали візитною карткою російської влади.
    Тамара Петренко, Міжнародний кур’єр

    Найсвіжіше

    Популярне