Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Тепер як у Росії: У Кременці вліпили московську цибулину на старовинну церкву

    Нещодавно навколо найстарішого храму Кременця, пам’ятки архітектури з’явилося риштування – реставруватимуть Миколаївський собор, яким користується Московська церква. Керівництво РПЦвУ вирішило замість автентичного купола поставити купол у вигляді “цибулини”, як у Росії. 
    Про це повідомляє «Терен» й Тернопільські ЗМІ.
    Невдоволення місцевих мешканців викликав спосіб реставрації – замість автентичного купола ренесансно-барокового стилю на колишній костел встановили традиційно московський клізмоподібний у формі «цибулини». Як наслідок останнього «ремонту» РПЦвУ споруджений «цибуляний» купол, на храмі, порушує бароковий стиль архітектурного ансамблю. На кому конкретно з працівників Кременецького ДІАЗу лежить обов’язок контролю відповідності таких «ремонтів» до вимог збереження пам’яток архітектури в Україні поки не ясно.
    За попередньою інформацією, це роблять за кошти парафіян та самої церкви. Споруда є пам’яткою архітектури національного значення й перебуває на балансі Кременецько-Почаївського ДІАЗу. Попередня спроба ремонту храму викликала у громадських активістів сумніви щодо його законності: «Свято-Миколаївський собор є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний номер — №668-Н), знаходиться у власності держави та входить до складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, — зазначали, зокрема, у своєму повідомленні представники Самооборони Майдану Тернопільщини.
    «Жодних документів на право користування храмом в Московського Патріархату немає, вже не беручи до уваги те, що статус національної пам’ятки зумовлює особливий порядок дозволу на проведення будівельних чи реставраційних робіт, як стосовно самого об’єкта архітектури, так і на території довкола нього. Ми зафіксували на фото, що на території собору активно ведеться будівництво інших споруд, які не входять в архітектурний ансамбль».
    Нагадаємо, у РПЦ підтримали елітну забудову на місці руїн древнього монастиря. Також раніше ми писали, як у Полтаві на дзвіницю РПЦвУ вчепили герб Російської Федерації.

    Фото: www.0352.ua

     

    Найсвіжіше

    Популярне