П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У Святій Софії вперше за 86 років прозвучав намаз

    У Святій Софії в Стамбулі у п’ятницю, 24 липня, здійснено перший намаз після зміни її статусу із музею на мечеть. Через великий наплив віруючих, люди розміщуються на вулицях і площах навколо будівлі.
    Повідомляється, що перед п’ятничною молитвою президент Реджеп Тайіп Ердоган прочитав Коран.
    Як відзначає Associated Press, всім віруючим роздали воду і текст указу султана Мехмеда Фатіха. У ньому йдеться про передачу святині мусульманам до Судного дня. Християнські мозаїки і фрески на час мусульманських молитов закрили шторами.
    Намаз почався о 13:16 за місцевим часом, участь у ньому взяли високопосадовці на чолі з президентом країни Реджепом Ердоганом, який прочитав вступну молитву, повідомляє Укрінформ.
    Відвідати храм під час першого намазу та взяти в ньому участь могли лише попередньо запрошені.
    Навколо храму було розклеєні позначки для кожного віруючого, аби вони дотримувалися соціальної дистанції. Попри ці заходи навколо Святої Софії зібралися тисячі вірян, які здійснювали намаз на газонах та тротуарах. Для гарантування безпеки було залучено близько 17 тисяч поліцейських.

    Чому Ердоган вирішив змінити статус Софії на мечеть?

    Через перетворення Святої Софії в мечеть Ердоган намагається згуртувати електорат навколо своєї Партії справедливості і розвитку (ПСР), яка останнім часом втрачає рейтинги. Згідно з червневим опитуванням MAK Consulting, лояльність народу до ПСР становить 30%, що на 12% менше результатів дворічної давності, коли в Туреччині відбулися парламентські вибори.
    За допомогою перетворення собору з музею в мечеть Ердоган міг спробувати зіграти на національних настроях турків. Багато жителів Туреччини бачать у Святій Софії символ завоювання Константинополя – приклад переваги Османської імперії над Європою. У Кремлі ж бажання Туреччини перетворити собор в мечеть охрестили внутрішньою справою республіки.
    Собор Святої Софії вперше був перетворений на мечеть в 1453 році після завоювання османами Константинополя. До цього часу з моменту свого заснування в 532 році Свята Софія була одним з ключових храмів православних християн і й по цей день собор має велике значення для всього християнського світу.

    Що відомо про святу Софію?

    Раніше ми писали яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.

    Найсвіжіше

    Популярне