Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Спалах коронавірусу серед священнослужителів РПЦвУ на Січеславщині

    Учора інформаційні стрічки заполонила інформація про спалах коронавірусу на Січеславщині. ЗМІ повідомили, з посиланням на сайт Дніпропетровської облради, про 15 випадків за 20 липня (з яких 9 – у Дніпрі) і 36 випадків за 21 липня (з яких 29 – у Дніпрі). Дніпропетровська ОДА уточнила, що за період з 17 липня зареєстровано спалах захворювання із 15 випадками серед священнослужителів у п’яти відділеннях релігійної організації, не вказуючи конкретно про яку саме «організацію» йдеться.
    Але Роман Чуб, керівник обласного лабораторного центру, дав зачіпку: «по першому захворілому під час богослужінь в м. Дніпро та м. Петропавлівка за два тижні могли брати участь більше ніж 2 тис. осіб».
    Що ж таке могло статись за останні два тижні, що привело до спалаху?
    Ось, наприклад, 12 липня було свято апостолів Петра і Павла. У смт Петропавлівка є Свято-Петропавлівський храм парафії Дніпропетровської єпархії УПЦ МП. Виходить, що у мешканців Петропавлівки тоді було храмове свято.
    За інформацією сайту Дніпропетровської єпархії РПЦвУ, того ж дня «вікарій Дніпропетровської єпархії єпископ Петропавлівський Андрій з архіпастирським візитом відвідав свій титульний град смт. Петропавлівка Дніпропетровської області, де з нагоди престольного свята в храмі святих первоверховних апостолів Петра і Павла звершив Божественну літургію. Напередодні ввечері єпископ Андрій очолив всенічне бдіння з літією і чином благословення п’яти хлібів в Спасо-Преображенському кафедральному соборі м Дніпра».
    Фотографії до повідомлення про візит єпископа у Петропавлівці красномовно свідчать про повне ігнорування санітарних вимог – майже повна відсутність масок, значно більше однієї людини на 5 кв.м. тощо.

    Світлина: сайт Дніпропетровської єпархії РПЦвУ

    Світлина: сайт Дніпропетровської єпархії РПЦвУ

    Про те, що захворіли священники РПЦвУ також повідомило Суспільне: “У Свято-Преображенському соборі підтвердили спалах інфекції. За словами настоятеля храму отця Ярослава наразі коронавірус підозрюють у трьох дияконів і чотирьох священників”.
    А отець Ярослав “здав всі явки”:
    Сказали що привезли з інших храмів, сказали що у нас передали таким чином. Хіба лише у нас? Такі ж справи у Миколаївському храмі в Кайдаках, така ж ситуація у Тихвінському монастирі, і в інших місцях“.
    Мабуть, отець Ярослав має раціо, тому що 9 липня Тихвінський жіночий монастир святкував своє престольне свято, в день шанування «Тихвінського» образу Божої Матері. На сайті єпархії є багато світлин з богослужіння. І знову – багато людей, одиниці в масках. На світлинах впізнаємо єпископа Андрія.
    Світлина: сайт Дніпропетровської єпархії РПЦвУ

    Але на данній час на сайті Тихвінського жіночого монастиря немає інформації про спалах, як і попередження для вірян, які захочуть відвідати богослужіння в ньому. На сайті Дніпропетровській єпархії УПЦ МП так само немає жодного слова про те, що їхні священнослужителі захворіли на коронавірус. Є лиш інформація, що 22 липня митрополит Іриней «взяв участь у нараді з питань дотримання протиепідемічних заходів».
    Місяць тому була подібна ситуація в Вінницькій єпархії ПЦУ. Але коли стало відомо, що у митрополита Вінницького і Барського Симеона був виявлений позитивний результат на COVID-19, про це відразу було повідомлено на сайті Вінницької єпархії.
    Будемо і надалі спостерігати за розвитком події на Дніпропетровщині. А поки що молимось за одужання хворих і не забуваємо: вірус чатує на нас будь-де, незалежно від юрисдикції церкви. Одягаємо маски, дотримуємось дистанції і молимось, щоб Господь врятував усіх нас від згубної пошесті.

    Найсвіжіше

    Популярне