Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії затримали протестувальника на акції проти переслідування кримських татар

    У Ленінградській області РФ поліцейський почав чіплятись до мітингувальника на акції проти переслідування кримських татар.
    Поліцейський штовхнув активіста Володимира Шипіцина. Під час падіння чоловік випадково скинув українським прапором кепку правоохоронцю, повідомляє Укрінформ.
    Тепер Шипицін в ізоляторі і його звинувачують в тому, що він «вдарив співробітника поліції по голові».
    Проти постійного учасника пікетів на підтримку кримських татар у рамках «Стратегії-18» порушили кримінальну справу. «Йому інкримінується, що він пластиковою трубкою від прапора вдарив співробітника поліції по голові», – розповів адвокат.
    Пікет проводили активісти руху «Стратегії-18». Вони виступили проти кримінального переслідування кримських татар в анексованому Криму. Шість учасників пікету було затримано.
    Фальсифікація справ за статтею «про застосування насильства щодо поліцейського» є звичайною практикою в Росії. Зокрема, минулого року були засуджені, в тому числі до реальних термінів ув’язнення, учасники московських акцій протесту. Насильством визнавалися випадки, коли активісти просто торкалися до поліцейських або кидали в їх бік порожній пластиковий стаканчик.
    Нагадаємо, за слова «Крим – це Україна» у РФ пропонують карати в’язницею і штрафом у 60 тисяч рублів. Також ФСБ застосовує жорстокі тортури до затриманих в Криму.

    ФОТО: Дмитрій Негодін

    Активісти Санкт-Петербурга майже чотири роки тому об’єдналися в безстрокову акцію під назвою «Стратегії-18» в пам’ять про день депортації кримських татар 18 травня 1944 року. Щомісяця 18 числа активісти виходять на вулиці Петербурга з метою розповісти про ситуацію в анексованому Криму, інформувати про факти порушення прав і свобод людини. Вони пояснюють, що намагаються зробити факти переслідування кримських татар публічними, посилити громадський тиск на «людей, які приймають рішення».

    Раніше, на початку липня, в Петербурзі було винесено перший вирок за організацію акції на підтримку кримських татар у рамках Стратегії-18; прибічника петербурзького «Мирного опору» Володимира Шипіцина засудили до 40 годин обов’язкових робіт за акцію, проведену 18 травня цього року.

    Найсвіжіше

    Популярне