П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    У 1918 році російські церковники мріяли замість Константинопольського патріарха поставити російського митрополита

    На Всеросійському Помісному соборі 1917-1918 роках російські церковники мріяли замість Константинопольського патріарха поставити російського митрополита, який буде підвладний священному Синоду РПЦ.
    Так, під час дискусій з приводу відновлення в Російській Церкві патріаршества, один з делегатів собору 1917-18 років, протоієрей Симеон Шлеєв, пізніше єпископ і новомученик РПЦ сказав: «… На другому році війни, коли наші тоді переможні (російські, – ред.) війська наближалися до Месопотамії і Константинополя, в Петрограді, в одному зібранні … було поставлене на обговорення питання: як бути з патріархом Константинопольським, в разі заняття цього міста російськими (військами – ред.) – залишити його, або скинути? І розв’язали це питання в тому сенсі, що слід вислати його і поставити, замість нього, митрополита, підлеглого російському священному Синоду … ».
    Такі дані наводить Костянтин Ветошніков, доктор богослов’я Університету Арістотеля в Салоніках (Греція), доктор історії (Практична школа вищих досліджень, Сорбонна, Париж), підтверджуючи свої слова книгою «Священный собор Православной российской церкви. Деяния. Кн.2. Петроград, 1918, с. 342.».
    Нагадаємо, після ситуації із Софією у РПЦ кажуть, що «склалися хороші умови» для нового Амману. Також у РПЦвУ порівняли перетворення Святої Софії на мечеть із переходами громад до ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне