Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Кого вважати героєм України? Позиція Інституту національної пам'яті

    В інтерв’ю для УНН директор Інституту національної пам’яті Антон Дробович так відповів на запитання, скільки часу може знадобитись на те, що щоб суспільство визначилося, хто герой в Україні, а хто ні:
    Стільки часу, скільки знадобиться суспільству. Треба – 10 років, треба – 20, треба – 100 років. Ми маємо дійти до певної критичної кількості громадян, які вважають ту чи іншу подію важливою, того чи іншого історичного персонажа героєм. Наприклад, генерал Кульчицький, який загинув на сучасній російсько-українській війні при виконанні своїх обов’язків, захищаючи країну та своїх солдатів. І для багатьох людей з різних куточків країни він є героєм, щодо цього не точаться дискусії“.
    При цьому, за словами Дробовича, є люди, щодо яких тривають дискусії, тому що довгий час було багато брехні про них.
    Наприклад, Степан Бандера, Роман Шухевич. Щоб в цьому розібратись, віднайти та поширити перевірену наукову інформацію – треба час. Значна частина громадян вважає, що ці люди – герої, тому що зробили свій внесок у боротьбу за незалежність України. Якась частина не вважає, тому що сприймає їх крізь призму радянської та російської пропаганди. Є ще факти співпраці з нацистським режимом, а потім протистояння йому – висновки в таких випадках потребують часу і мають враховувати багато нюансів“, – пояснив Дробович.
    За його словами, завдання Інституту національної пам’яті — допомагати працювати з історичними фактами та з архівними матеріалами, щоб можна було розібратися в конкретній ситуації під час дискусії.
    Інститут стає майданчиком, який організовує цю дискусію. І потім, коли ми отримаємо результати цієї дискусії, опублікуємо їх. Усі охочі, по-перше: а) звернуть увагу, б) отримають факти і в) отримають багато думок авторитетних фахівців. Я думаю, в результаті суспільство зробить свої висновки“, – зазначив директор Інституту.
    Нещодавно, напередодні 75-тої річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович заявив, що «замість екзальтованої маніпуляції під гаслом «Можем повторіть» ми обираємо європейську відповідальну модель пам’ятання, яка вшановує всіх, хто боровся з нацизмом, і всіх жертв війни. Це належне застереження від повторення подібних трагедій у майбутньому».
    Нагадаємо, за ініціативою співробітників УІНП Романа Кулика та Павла Подобєда на початку кожного місяця в Академічному храмі святого апостола і євангеліста Іоана Богослова проходять панахиди по воїнах, які загинули в боях за незалежність України, та молитви за перемогу.
    На початку березня відбулася молитва-панахида за загиблими воїнами і за перемогу українського війська у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Полтаві, Луцьку та Чернігові, Нікополі. Молитву очолили єпископи і капелани Православної Церкви України. Також за спокій душ полеглих українських воїнів молились матері загиблих хлопців, курсанти Військово-морського ліцею, представники Українського інституту національної пам’яті та міністерства у справах ветеранів України, військові ЗСУ, НГУ, ДПСУ та інші.

    Найсвіжіше

    Популярне