Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ реанімує Амманський проєкт для розколу православних церков

    Програвши Фанару та Україні битву проти надання Томосу про автокефалію ПЦУ, РПЦ в особі патріарха Кіріла вирішила направити всі сили і засоби на дискредитацію Вселенського патріарха, а заодно розколоти православний світ, створивши противагу Константинополю в вигляді Данилового монастиря.
    Однак, як ми вже знаємо, витрачені на цю кампанію сили і кошти були просто викинуті в порожнечу. Розкол був замалий, а зліт змовників в Аммані, був просто жалюгідним видовищем, а не противагою Константинополю.
    Тим часом, події, що відбулися недавно в світі, а саме, перетворення владою Туреччини Святої Софії на мечеть, змусили російських релігійних пропагандистів активізувати свої дії з реанімації проєкту, в інших умовах який би став провальним.
    Буквально на днях, кремлівські куратори запустили в роботу проєкт дисгармонізації двосторонніх відносин України та Туреччини через партію ОПЗЖ, яка підняла гостре питання Святої Софії і намагається внести розлад у відносини між Києвом і Анкарою. Але, в даному випадку, ОПЗЖ веде гру на політичному плацдармі, що ж до релігійного, то ось тут-то і активізувався привид Аммана.
    Так, що в самій Росії, що за її межами, різного роду релігійні експерти і просто балакучі голови від РПЦ закликають повторити Амманскій шабаш, нібито, для зміцнення і консолідації православного світу перед обличчям загальної загрози.
    У даному випадку Данилів монастир обрав тему Святої Софії як лейтмотив інформаційного удару по Вселенському патріарху Варфоломію і Фанару в цілому. Аби не заглиблюватися в багатовікову історичну і сучасну підоснову події, російські та афілійовані з Росією інформаційні майданчики починають розганяти наратив про ослаблення позицій православного світу саме через внесеного Фанаром «розколу» через надання Томосу про автокефалію ПЦУ.
    І хоча попередній зліт змовників в Аммані яскраво продемонстрував, що розколу в православному світі немає, адже на тому заході були присутні лише представники РПЦ та їх маріонетки не особливо високого рангу, а патріархи практично всіх автокефальних церков цей шабаш проігнорували, друга спроба для глави РПЦ, що втрачає довіру в очах «верховного головнокомандувача», аж ніяк не катування. Та й маніпуляція темою Святої Софії – це якраз те, що дасть виправдання другому зльоту в Аммані.
    Що ж, наша пісня гарна й нова – починаймо її знову. Ось тільки на цей раз, кампанія з дискредитації Фанару від РПЦ буде значно запеклішою і, я б навіть сказав, несамовитішою. Багато в чому тому, що це фактично останній шанс для патріарха Кіріла показати хоч якийсь результат Владіміру Путіну, у якого в шухляді робочого столу, вже давно лежить підписаний документ з призначенням митрополита Тіхона. Ось тільки поки без дати.
    І якщо кого збентежить остання фраза щодо документу, то, невже ви думали, що патріархи в Росії призначаються якимось іншим шляхом?
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне