Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    У Росії побачили «провину» Вселенського патріархату у перетворенні Святої Софії на мечеть

    «Політичне рішення влади Туреччини про перетворення собору Святої Софії на мечеть стало результатом дій Вселенського патріарха Варфоломія, який учинив розкол у світовому православ’ї», – заявив в ефірі програми «Традіциі» на радіо «Вєсті-FM» перший заступник Синодального відділу по взаємовідносинах Церкви з суспільством та ЗМІ, політичний філософ Алєксандр Щіпков.

    Про це повідомляє офіційний сайт Московської Патріархії.
    10 червня 2020 року Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган повідомив, що підписав Указ про перетворення собору Святої Софії у Стамбулі на мечеть і про початок там мусульманських богослужінь.
    Щіпков вважає, що «той факт, що Ердоган виставив символ світового православ’я на політичні торги, безперечно, відобразиться на відносинах Туреччини з Росією, Грецією та іншими православними державами».
    За словами Щіпкова, ще три роки тому Ердоган би не наважився на такий крок. «Вважаю, що провина за це повністю лягає на Патріарха Варфоломія. Видача лжетомосу українським розкольникам призвела до колосальних проблем у відносинах православних церков і до ослаблення світового православ’я, чим і скористався Ердоган», – заявив російський політичний філософ.
    Вкотре бачимо, як Російська православна церква, за підтримки і сприяння Кремля, використовує міжнародні події для атаки на Православну церкву України, Вселенську Патріархію, намагається зазіхнути на лідерство в православному світі і відстоює власні, виключно корисливі, інтереси.
    А от чи дійсно доля собору Святої Софії турбує менеджерів РПЦ? – це вже питання другорядне.

    Найсвіжіше

    Популярне