П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Муфтій грецького міста Комотіні: Свята Софія – християнська церква

    «Свята Софія є християнською церквою, оскільки це також випливає з її назви, і, отже, перетворення її в мечеть не є необхідним», – заявив муфтій міста Комотіні (Греція) Халі Джихад, для ERT, Грецької телерадіомовної корпорації.
    Про це повідомляє Orthodoxtimes.com.
    Крім того, він сказав: «Було б дивно, якби Свята Софія стала мечеттю. У Константинополі багато мечетей. Ця ситуація не повинна створювати труднощів між християнами та мусульманами ». «Якщо це станеться, це буде провокаційним рішенням».
    Нагадаємо, Румунський патріарх висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Також і митрополит Епіфаній висловив підтримку патріарху Варфоломію у питанні Святої Софії. Раніше, Глава Елладської церкви заявив, що турки не посміють перетворити Софію на мечеть.
    Проти перетворення Святої Софії на мечеть виступила ЮНЕСКО і Держдепартамент США. Ердоган назвав такі заяви «нападом на суверенітет Туреччини». Існує думка що РПЦ неохоче відстоює Святу Софію через Україну.
    Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився«Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Також Духовний Фронт України писав яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.
    Верховний суд Туреччини дав право Ердогану вирішувати долю Святої Софії.  Кремль назвав перетворення Святої Софії у мечеть внутрішньою справою Туреччини.

    Найсвіжіше

    Популярне