Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Суддя КСУ зловив екс-нардепа на цитуванні військової доктрини Путіна

    Суддя Конституційного суду України Ігор Сліденко запідозрив екс-нардепа VIII скликання від «Опозиційного блоку» Олександра Долженкова в цитуванні військової доктрини президента Росії Владіміра Путіна.
    Свої претензії з цього приводу суддя озвучив під час розгляду закону про українську мову на предмет конституційності за поданням 51 парламентарія. Зокрема, Сліденка обурило формулювання політика про «російськомовне населення» України, передає Obozrevatel.
    «Чи відомо вам, що термін «російськомовні громадяни» є частиною військової доктрини Путіна?» – звернувся суддя до Долженкова і процитував заяви лідера країни-агресора про нібито необхідність захисту «російськомовного населення» в окупованому Криму і на Донбасі.
    Колишній нардеп, зі свого боку, заявив, що йому про це нібито нічого невідомо, оскільки в своїх претензіях він керується тільки українським законодавством і Конституцією України. Після цього слово знову взяв Сліденко.
    «І останнє запитання: в своєму конституційному поданні ви приводите інформацію з приводу чисельності так званого «російськомовного населення». Це число абсолютно точно відображає дані перепису населення України в 2001 році. Можна використовувати дані перепису в 2020 році? Минуло вже 19 років, 7% території України зараз знаходяться під окупацією, близько 15% населення також знаходяться під окупацією. І якщо так, то хоч якось обґрунтуйте свою позицію», – звернувся суддя КСУ до Долженкова.
    Той відповів, що це не його вина, що влада України не проводили перепис населення з 2001 року.
    «Я вважаю дані офіційними, репрезентативними і такими, які повинні бути використані через відсутність більш пізніх», – наполягав екс-нардеп.
    Втім, в результаті Сліденко все ж змусив Долженкова визнати, що у нього немає актуальної інформації з приводу того, скільки громадян України є російськомовними.
    Зауважимо, що 7 липня Конституційний суд України розпочав розгляд на предмет конституційності Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Уповноваженими представниками 51 депутата, що підписали подання до КСУ, є Олександр Долженков і Вадим Новинський.

    Найсвіжіше

    Популярне