Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Перетворення Святої Софії на мечеть розчарує мільйони християн у всьому світі – Варфоломій

    30 червня під час Божественної Літургії на свято 12 апостолів у м. Старік, Стамбул, Його Всесвятість Вселенський патріарх Варфоломій зробив заяву щодо долі Святої Софії, базиліки Святої Мудрості, побудованої імператором Юстиніаном у 537 році, яка раніше була собором Вселенського патріархату, доки не була перетворена в мечеть у 1453 році, перш ніж вона стала музеєм у 1935 році.
    «Перетворення Святої Софії в мечеть розчарує мільйони християн у всьому світі», – сказав патріарх Варфоломій, повідомляє ecupatria.org 
    «Перетворення Святої Софії в мечеть – широко обговорювана тема. У контексті різноманітних дискусій, що відбувалися з цього приводу, наша скромність неодноразово висловлювала позицію Вселенського патріархату та його духовних дітей у всьому світі. У 2016 році ми навіть надіслали листа тодішньому директору у справах релігій, професору Мехмет Ґормезу, до якого ми висловили стурбованість запропонованою зміною статусу Святої Софії, і ми підкреслили, що ця унікальна пам’ятка здобула сакральну цінність для монотеїстичних релігій, оскільки вона служила місцем поклоніння Богу протягом 900 років для християн та 500 років для мусульман. Ми дійшли висновку у листі, сказавши, що ми вважаємо згубним, що Свята Софія, яка завдяки відданості Мудрості Божій є точкою зустрічі та джерело захоплення для вірян обох релігій, стала у 21 столітті причиною конфронтації та конфліктів. 
    Храм Мудрості Божої, безперечно, є одним із найзначніших класичних пам’яток загальнолюдської цивілізації. “Класичне” – це те, що завжди виходить за межі людей і час його створення, і те, що належить не тільки його володареві, а й усьому людству. У цьому сенсі турецький народ несе велику відповідальність і найвищу честь відзначати універсальність цього вишуканого пам’ятника. Як музей, Свята Софія може виступати як місце і символ зустрічі, діалогу і мирного співіснування народів і культур, взаєморозуміння і солідарності між християнством й ісламом, що є надзвичайно життєво важливим і корисним для сучасного світу.
    У ці дні бурхливих дискусій на цю тему, відомий турецький журналіст писав, що в той час, як вимагається повернення Святої Софії до поклоніння Богу, схоже, що молодь інтенсивніше звертається до мистецтва та культури. Чи не повинен цей поворот молоді викликати хвилювання для всіх нас? Чи не слід також звертатися до загальних принципів, до ідеалів, що об’єднують молодь обох релігій, ініціативи, яка б забезпечила краще майбутнє людства, замість того, щоб висвітлювати та повертати на перший план проблеми, що спричиняють розбіжності та напругу? Перетворення Святої Софії в мечеть розчарує мільйони християн у всьому світі, і Свята Софія, яка завдяки своїй сакральності є життєво важливим центром, де Схід охопив Захід, розірве ці два світи.», – висловився патріарх Варфоломій.
    Нагадаємо, Турецькі ЗМІ повідомили, що Свята Софія може відкритися як мечеть 15 липня. Вселенський патріарх висловився: «Я сумую і шокований» з цього приводу. У соцмережі оголосили збір підписів за припинення перебудови собору Софії у Туреччині на мечеть. Раніше ми писали яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії.

    Найсвіжіше

    Популярне