Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Держдеп США: Собор Святої Софії у Стамбулі – рідкісне місце, потрібне всьому людству

    Сполучені Штати розглядають зміну статусу собору Святої Софії як применшення спадщини цієї чудової будівлі та її неперевершеної здатності, настільки рідкісної в сучасному світі, служити людству вкрай необхідним містком між вірянами різних традицій та культур.
    Про це говориться в заяві державного секретаря США Майка Помпео.
    «До останнього часу уряд Туреччини майже століття найкращим чином управляв собором Святої Софії як музеєм – офіційно визнаною ЮНЕСКО частиною історичних районів Стамбульської світової спадщини. Ми закликаємо уряд Туреччини продовжувати утримувати собор Святої Софії як музей та забезпечити її доступність для всіх – як приклад своїх зобов’язань поважати традиції віри та різноманітність історії, що сприяли Турецькій Республіці», – наголосив Помпео.
    За його словами, це надзвичайне місце є свідченням релігійного самовираження, як творчого так і технічного геніїв, відображених в його багатій та складній 1500-річній історії.
    «Крім того, статус цього місця як музею дозволив людям з усього світу отримати доступ та скласти своє враження про це чудове надбання. Сполучені Штати розглядають зміну статусу собору Святої Софії як применшення спадщини цієї чудової будівлі та її неперевершеної здатності, настільки рідкісної в сучасному світі, служити людству вкрай необхідним містком між вірянами різних традицій та культур. Ми шукаємо шляхів продовжувати співпрацювати з урядом Туреччини щодо широкого кола питань, що становлять взаємний інтерес, включаючи збереження релігійних та культурних пам’яток», – наголосив головний дипломат США.

    Найсвіжіше

    Популярне