Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Українців змусять голосувати за «обнулення» Путіна

    Росіяни розчарувалися у Владімірі Путіні. Політтехнологи намагаються врятувати імідж президента РФ, як «сильного і владного керівника», але їх зусилля марні. За даними опитування «Левада-Центр», який пройшов в лютому 2020 року, 49% росіян вважають, що країні потрібна сильна рука. Але 67-річний Владімір Путін все менше підходить на цю роль, і довіра росіян падає, що фіксують опитування як «Левада-Центр», так і ВЦІОМ.
    Росіяни впевнені в підтасовках
    25 червня стартувало всенародне голосування щодо поправок до Конституції РФ, яке триватиме цілий тиждень – до 1 липня. Внесення змін до Основного закону супроводжувалося поспіхом і порушеннями, неприпустимими в демократичних державах, але якщо раніше експерти говорили про конституційну реформу, як про трагедію для країни і громадян, то зараз те, що відбувається, нагадує фарс.
    Росіяни не вірять, що голосування щодо поправок до Конституції РФ буде йти по закону. Це підтверджують результати опитувань, в тому числі лояльного до Владіміра Путіна ВЦІОМ. Зокрема, ВЦІОМ провів опитування, яке показало, що тільки 42% росіян вважає майбутні результати голосування по поправках до Конституції РФ достовірними, а 49% респондентів впевнені в підтасовки.
    Як люди скажуть, так і буде
    Якщо вже заговорили про опитування, всі вони говорять про одне – у росіян не залишилося довіри Владіміру Путіну не дивлячись на те, що їм 20 років вселяють думку: «Хто, якщо не він?» Кремль планував підняти рейтинг через військовий парад на Червоній площі і святковий салют 24 червня, але громадяни побачили на трибуні втомленого і роздратованого 67-річного старого, який живе минулим, а не лідера нації. Соціологи відзначають, серед росіян зростає запит на миролюбність і безконфліктність у відносинах з іншими країнами. Питання самоствердження Росії як великої держави відходять на другий план, в той час як Кремль пропонує і далі жити за наративами «холодної війни». За скромними оцінками, військовий парад на честь 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні обійшовся платникам податків не менш, ніж в 1 млрд руб., але залишив гіркий присмак.
    У Кремлі все-таки розраховують на те, що росіяни оберуть синицю в руці, а не журавля в небі. Навіщо громадянам РФ демократичні цінності і змінюваність влади, якщо, сказавши «за» з поправками до Конституції РФ, вони гарантовано отримають індексацію пенсій і мінімальну оплату праці не нижче розміру прожиткового мінімуму. Поправок багато, але в бюлетені лише одне питання: «Чи схвалюєте ви зміни до Конституції РФ?» Але навіть якщо громадяни виберуть журавля, не страшно, адже злі язики кажуть, що все вирішено – бюлетені з явкою в 55-65% підписані, в них вказано 70-80% «за», а те, що зараз відбувається – не зовсім гарна (виборчі дільниці працюють на пеньках, пустирях і просто в полі), але дорога картинка. Просто президент РФ необачно сказав: «Як люди скажуть, так і буде», і тепер ЦВК РФ доводиться віддуватися.
    Українці на підстрахуванні
    Однак, в Кремлі вирішили підстрахуватися, і не обійшлося тут без України. Стало відомо, що в РФ планують залучити жителів окремих окупованих районів Луганської та Донецької областей до голосування по поправках до Конституції РФ. Їх вирішили в тиху привезти у Ростовську область на 12 передвиборних ділянок – чиновників на місцях вже повідомили про порядок голосування. Основний потік голосуючих в порушення Мінських угод і міжнародного права будуть залучати до голосування прямо на місцях. Росії не звикати проводити голосування під дулом автоматів, благо досвід є. У 2014 році референдум про статус Криму також проходив в присутності зелених чоловічків і військової техніки окупантів.
    Подібними діями Кремль планує усунути відразу кілька проблем. По-перше, інфільтрувати псевдореспублікі в «конструкцію» РФ, адміністративно-територіальний устрій якої зазнає значних змін після внесення поправок до Конституції РФ. Нагадаємо, ще в 2019 році Кремль почав активну підготовку після звернень Пушиліна і Плотницького з проханням про приєднання до Росії. У Держдумі РФ було розпочато процес обговорення змін, адже на думку російських депутатів, національно-територіальний поділ сучасної РФ є невдалим спадщиною радянських часів і потребує коригування. Про це, до речі, днями недвозначно заявив Владімір Путін: «Якщо республіка увійшла до складу СРСР, але отримала в свій багаж величезну кількість російських земель, традиційних російських історичних територій, а потім вирішила вийти зі складу цього Союзу, то тоді виходила б з чим прийшла. І не тягла б з собою подарунки від російського народу!»
    По-друге, Росія отримає можливість легітимізувати в самій РФ політику паспортизації на окупованих українських територіях у зв’язку з фактичним входженням псевдореспублік до складу «Єдиної Росії». По-третє, якщо не вийде «провернути фінт» зі швидким вступом до РФ, то може вийти виторгувати у Києва зміни в особливому статусі, з фактичної префектурою в Москві.
    Хороший план, якби не одне «але». Все це – ще одне публічне визнання порушення територіальної цілісності українських територій і факту окупації, яке Україна з успіхом використовуватиме в міжнародних судах проти країни-агресора.
    Лілія Корнілова, Obozrevatel

    Найсвіжіше

    Популярне