П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Сербський міністр назвав бандерівців одвічними ворогами сербів

    Сербський міністр, з нагоди участі сербів у військовому параді у Москві сказав, що Сербія ніколи «не прийме ганебних спроб переписати історію» і назвав бандерівців фашистами. При тому, за його словами, вони прикидаються жертвами.
    Про це повідомляє Балканський оглядач з посиланням на Rtv.rs.
    «Сербія ніколи не прийме ганебних спроб переписати історію, метою яких є те, щоб сербський і російський народ, народи, які постраждали та стали жертвами нацистської агресії, були представлені як агресори, а нацистські злочинці та завойовники – жертвами. На цієї хвилі фальсифікації історії, ті, хто став на бік нацистів у Другій світовій війні – хорватські усташі, українські бандерівці та албанські балісти – тепер представляють себе жертвами і стають союзниками тих, хто хоче бачити Сербію та Росію, як 75 років тому, завойованих, ослаблених і пошматованих», – сказав міністр інновацій та технологічного розвитку Сербії Ненад Попович.
    «Проведення військового параду в Москві та присутність президента Сербії Александара Вучича – це чітке повідомлення про те, що Сербія не відмовиться від своєї ідентичності та історичної правди, що під час Другої світової війни, і під час воєн на Балканах вона завжди була на боці добра, захищаючи від агресора сербський народ, його домашні вогнища та церкви. Це має велике значення для майбутнього Сербії, яка перебуває під посиленим тиском, щоб відмовитися від Косово», – зазначив Попович.
    Посольство України в Белграді виступило із заявою в зв’язку із висловлюваннями члена уряду Сербії стосовно ролі українців в Другої світової війні. Українські дипломати закликали сербського урядовця не торкатися історії України і не намагатися фальсифікувати та принижувати роль українського народу у боротьбі з нацизмом.
    «Ми вважаємо, що заява міністра інновацій та технологічного розвитку Сербії є грубим втручання у внутрішні справи України, а також глузування з пам’яті понад 8 мільйонів громадян, які Україна втратила під час Другої світової війни», – йдеться у повідомленні посольства.
    Голова Сербської народної партії (СНП) Ненад Попович є лобістом російських енергетичних компаній в Сербії. Діяльність очолюваної ним партії спрямована на політичне та економічне зближення із Росією.
    Після російської анексії Криму Попович неодноразово відвідував півострів і навіть, перебуваючи на посаді віцеспікера парламенту Сербії, виступав як головний спостерігач «на референдумі про статус Криму» у 2014 році.
    Нагадаємо, Чорногорія вирішила не церемонитися з сербськими поплічниками «русского міра» в рясах. Також Росія підтримує Російську церкву в Україні і Сербську в Чорногорії, – МЗС Росії. Загалом Сербська «політична» церква активно втручається в політику Чорногорії.

    Найсвіжіше

    Популярне