Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    «Автокефалію вже не піддати сумніву», – митрополит ПЦУ про «томосну справу» ДБР

    Митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл (Зінкевич) прокоментував можливі варіанти розвитку слідства, яке веде Державне бюро розслідувань у справі щодо дій Петра Порошенка на посаді президента під час процесу отримання Томосу для ПЦУ.
    «Я вважаю цю справу безперспективною. У справі набуття Українською Церквою автокефального статусу вже нічого не зміниться. Оце все розслідування, певна постановка питання, яка зараз звучить з вуст деяких політиків, вже не зможе змінити факту отримання Україною Томосу. Слухи про те, що ця справа може спровокувати якісь зміни в управлінні Православною Церквою України, є пустими», – сказав митрополит ПЦУ, передає РІСУ.
    На запитання, чи немає у нього побоювань, що можуть розпочати провадження і проти церковних лідерів та єпископів, які брали участь в об’єднавчому процесі, владика Михаіл відповів:
    «Я впевнений, що ніякого інспірованого політиками розслідування проти церковних лідерів, які брали активну участь в переговорному процесі з Фанаром, не буде. Будуть окремі заяви людей різного гатунку, але суспільство на це не буде реагувати жодним чином. Від цього не постраждає ні суспільство, ні Церква, ні Порошенко. Багато є речей, які неможливо доказати. Наприклад, як я можу довести, що на мене чинив тиск Петро Порошенко? Мене запитають: можливо він казав, що заарештує тебе, твоїх рідних? Довести це неможливо. Як можна відреагувати на слова, які до тебе говорять, а жестами вказують на протилежне? Як можна довести, що, нахмуривши брови, на тебе дивилися з погрозою? Підпису немає, а вираз обличчя ще не є доказом. Тому я вважаю, що спробу тиску, на відміну від фактів, довести неможливо. Колись говорили, що це сварка між Патріархом Філаретом і Митрополитом Епіфанієм, а тепер будуть говорити, що це суперечка між Зеленським і Порошенком».
    Митрополит Михаїл впевнений що ПЦУ має добиватись статусу Патріархату: «Патріархат мусить існувати. Якщо його нема, то його треба створити. А вже сам формат його діяльності слід визначити. Для чого це потрібно? Для того, щоб ми не забули про ідею патріархального устрою в Україні. Про це треба постійно говорити. Бо ми можемо заколисати себе митрополією, а далі взагалі забути про ідею патріархату. Тоді ми втратимо вагу у Вселенській Церкві. Адже ми чи не найбільша Церква».
    Щодо того, чи вплине розслідування ДБР “томосного питання” на стосунки ПЦУ з Вселенською Патріархією, митрополит переконаний, що ніяких змін у стосунках не буде. І звинувачення, які, ніби-то, і йому можуть висунути у цій справі, не будуть мати ніякого значення: «Ситуація зараз виглядає так: хто б що не сказав, воно виглядатиме як глупість. Тепер навіть проросійські сили не мають що заявити проти української автокефалії».

    Найсвіжіше

    Популярне